Pogledajte šta sve može da stane u male stanove
Arhitektura

10 osnova malih stanova i kuća kao inspiracija za sledeći projekat

Klavir u stanu od 17 kvadrata? Garsonjera na mestu garaže?? Pogledajte ove primere stančića koji potvrđuju da arhitekte vole izazove.

U vremenu kada je u sve većoj meri prisutna prenaseljenost gradova, arhitekte pronalaze inovativne načine da organizuju funkcionalne domove u što manje prostora. Kod mikro domova izuzetno je važno na najbolji način iskoristiti svaki kvadratni metar. U daljem tekstu videćete 10 osnova mikro domova koji su iskoristili prostor na najbolji način. Pogledajte sledeće primere, koji vas mogu inspirisati.

Sve u 13 kvadrata

Poljski dizajner Szymon Hanczar uspeo je da spakuje kuhinju, spavaću sobu, kupatilo, kao i prostor za rad i odmor na samo 13 kvadratnih metara. Mikro stan u Vroclavu karakteriše dizajn kod kog je bračni krevet izdignut iznad drvene jedinice u kojoj su organizovani kupatilo i mala kuhinja.

Kuća za poneti

Ovu mobilnu mikro kuću dizajnirala je engleska arhitektonska firma Invisible Studio. Izgrađena od recikliranih materijala i lokalnog drveta, ova mobilna kuća površine 40 kvadratnih metara dizajnirana je tako da se po potrebi može jednostavno prevesti sa jedne na drugu lokaciju.

 

Trpezarija za desetoro ljudi?

Njujorški stan površine 33 kvadratna metra prepun je pomerivog, preklopnog i  fleksibilnog nameštaja. Najveća prostorija ovog malog stana po potrebi može biti dnevni boravak, spavaća soba ili trpezarija u kojoj može sedeti čak desetoro ljudi.

I za klavir ima mesta

Tajvanski studio A Little Design, u stanu površine 17,6 kvadratnih metara, uspeo da je organizuje i prostor za klavirski studio. Pogodnost ovog stana bila je u velikoj spratnoj visini, koja je omogućila formiranje galerije.

Zgrada s garsonjerama

Carmel Place predstavlja prvu njujoršku kulu s mirko apartmanima. Devetospratni objekat sadrži 55 stanova čija se veličina kreće od 23 do 34 kvadratna metra. Studio nArchitects osmislio je za svaki apartman ugradni nameštaj po meri, tako da se ostvari mogućnost da na primer dnevni boravak postane spavaća soba.

Trouglasti stan

Argentinski studio IR Arquitectura projektovao je stan površine 18 kvadratnih metara na uglu objekta. Mali trouglasti stan proširen je dodavanjem zakrivljene terase, koja je ograđena perforiranim metalnim panelima koji podsećaju na talase.

 

Stančić s galerijom

Arhitekta Alfonso Arango je projektovao kolibu površine 24 kvadratna metra, koja je idealna za odmor vikendom, a nalazi se na periferiji Bogote. Koliba izvedena od drveta u svojoj unutrašnjosti na prizemlju sadrži dnevni boravak, kuhinju i kupatilo, dok je spavaća soba smeštena na galeriji.

 

Stan od 5S

Ovaj sidnejski stan, površine 24 kvadratna metra dizajniran je korišćenjem metode organizacije nazvane 5S, koju odlikuje sort, straighten, shine, standardise and sustain (sortiranje, ispravljanje, sjaj, standardizaciju i održivost). Arhitekta Nicholas Gurney je izdelio kvadratni prostor korišćenjem kliznih pregrada i pokretnog nameštaja.

Stan od garaže

Mikro kuća u litvanskom gradu Vilnjus, površine 21 kvadratni metar, formirana je u prostoru koji je nekada bio garaža. Adaptirana garaža sada je postala životni prostor u kom su smešteni prostor za spavanje, kuvanje i druženje, kao i malo kupatilo.

Stan na dva nivoa

Japanska arhitektonska firma Yasutaka Yoshimura Architects projektovala je mikro kuću izdignutu na stubovima i smestila je na obalu mora. Ova vikendica, čije su dimenzije osnove 3×8 metara, organizovana je na dva nivoa, pa su na prvom smešteni kupatilo i kuhinja, dok je na spratu spavaća soba.

via Dezeen

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *