Preklapanje zona, smeštanje stvari tamo gde mu inače nije mesto i dosta ogledala neke su od trikova arhitekata; Foto: YouTube screenshot
Enterijeri

Nikad premalo kvadrata – Domišljate ideje za stanove do 30 m2

Živeti elegantno moguće je i u malom stanu – ovi video-prilozi to dokazuju!

U novim epizodama objavljenim na YouTube kanalu „Never Too Small“, arhitekte Timoti Ji, Brad Švarc, Nikolas Gurnej i Eva Marija Prines govore o tehnikama i načinima kreiranja elegantnih enterijerskih rešenja od dimenzionalno ograničenih prostora.

Dovoljno prostora za odlaganje, dosta dnevne svetlosti i odvajanje dnevne i noćne zone kvaliteti su koji svi korisnici malih stanova oduvek priželjkuju. U težnji da se u gradu komotno stanuje, nedovoljno kvadrata nije prepreka, smatraju australijske arhitekte. Preoblikovati mali stan u životno okruženje sa stilom moguće je uz pomoć nekoliko domišljatih ideja. Preklapanje funkcionalnih zona, smeštanje stvari tamo gde mu inače nije mesto i dosta ogledala neke su od magičnih trikova kojima arhitekte pronalaze rešenja čak i tamo gde ih, na prvi pogled, nema.

Kako od par desetina kvadrata načiniti ugodan životni prostor pitanje je koji će sebi postaviti mnogi

Stan s pogledom na zaliv

Najveća pogodnost ovog apartmana površine 27 m2 jeste pogled na Zaliv Elizabet. Ova pogodnost dodatno je naglašena. Ogledala su svoje mesto našla između i iznad kuhinjskih elemenata, gde se inače postavljaju pločice.

Podela na dnevnu i noćnu zonu aktivnosti ostvarena je udvajanjem prostora kuhinje i dnevnog boravka. S namerom povećanja upotrebne vrednosti stana, ulazna zona ima dvostruku namenu – radnu i prolaznu, a odlaganje stvari organizovano je u spavaćoj sobi: ispod i iznad kreveta, čime spavaća zona takođe dobija dvostruku namenu. Da bi kupatilo delovalo prostranije, obloženo je pločicama velikog formata.

Fotogalerija:

Enterijer boje drveta

Nesvakidašnje prostorno iskustvo arhitekta Timoti Li ostvario je redizajnom studio-apartmana površine 29 kvadrata. Elegancija i prostorni kontinuitet  postignuti su primenom dva osnovna materijala. Šper-pločom obložene su podne, zidne i plafonske površine, a od crnog metala i drveta izvedeni svi drugi enterijerski komadi. U organizacionoj šemi, kuhinja i dnevni boravak čine jedan prostor, dok su kupatilo i spavaća soba zasebne jedinice. Problematika odlaganja rešena je u formi hibridnog plakara, ali i integrisanim ormanima u spavaćoj sobi. Da prostor kupatila deluje prostranije nego što zapravo jeste – zidovi su obloženi pločicama usitnjenog kvadratnog formata.

Fotogalerija:

 

Stan za arhitektu

Arhitekta i dizajner enterijera Brad Švarc svoj stambeni kutak osmislio je i realizovao u stanu površine 27 m2. Posebni kvalitet ovog stana jeste višenamenski plakar. Višenamenski plakar ne služi samo za odlaganje stvari, već mu je uloga da prostor dnevne sobe i kuhinje razdvoji i poveže sa spavaćom sobom i kupatilom. Plakar, takođe, ima ulogu pisaćeg stola čime je rešeno pitanje radnog mesta. U stanu za dvoje, prostor ispod i iznad kreveta koristi se za odlaganje stvari. Da bi dnevni boravak delovao prostranije i svetlije, umesto pločica između donjih i gornjih kuhinjskih elemenata postavljeno je ogledalo. Da ne bi delovalo oskudno, kupatilo je popločano pločicama velikog formata, a sa prostorom dnevnog boravka povezano je kliznim vratima.

Fotogalerija:

 

Savremeno korisničko iskustvo

Zahtev korisnika stana bilo je savremeno enterijersko rešenje u minimalističkom stilu. Da bi u što većoj meri oslobodio prostor boravka za svakodnevne aktivnosti, arhitekta je sve prateće sadržaje smestio u višenamenski plakar, postavljenom po obodnom perimetru stana. Kako je stan po strukturi garsonjera, dnevni boravak je ujedno i spavaća soba, a to je postalo moguće pomoću zidnog kreveta na rasklapanje. Da bi se dobilo na oštrini, iverica plakara obložena je metalom koji prostoru unosi karakter. Dodatno svetlo u prostor stana dolazi iz kupatila, a kroz vrata od mat stakla, dok su svi kuhinjski uređaji vešto sakriveni. Uređenje ovog apartmana jeste minimalističko, pa se o detaljima vodilo dosta računa.

Fotogalerija:

 

Udvajanje zona aktivnosti

Da bi se u malom stanu komotno stanovalo, svrsishodno udvajanje zona aktivnosti je neophodnost. O tome najslikovitije govori enterijer nano-stana u Sidneju, koje je osmislila arhitektica Eva Marija Prines. U ovom stanu, hodnik i kuhinja, sa jedne strane, te dnevna i noćna zona, sa druge, koegzistiraju u jednom prostoru, čime je upotrebna vrednost stana postavljena na najviši mogući nivo. Stan je namenjen za kratkoročno, dnevno izdavanje, pa je i organizovan kao mini hotelska jedinica. Centralni motiv čini krevet koji uzdignut od nivoa poda, te njegova relacija sa drugim elementima opremanja, poput sofe, plakara ili ogledala. Odabir materijala klasičan je za savremene dizajnerske trendove, a čine ga igra između crnih, belih i drvenih elemenata.

Fotogalerija:

 

A kod nas?

Kao i stare, nove epizode iz serijala „Nikad premalo kvadrata“ govore o malim stanovima skrojenih sa puno kreativnosti, inovativnosti i duha. Svaki od filmova prikazuje jedinstveno prostorno rešenje, autentičan odgovor na isti projektni zadatak – enterijersko rešenje malog stana. U zbiru i pojedinačno, iskustva australijskih arhitekata fragmenti su kaleidoskopa života u savremenim metropolama, u kojima je efektivna upotreba postojećih prostornih kapaciteta imperativ održivog razvoja.

U Srbiji, s druge strane, život u gradovima možda nije metropolski i nije naročito održiv, ali najveći broj stanova u novogradnji površine je upravo do 30 m2. Najveći broj apartmana koji se u izdaju po sistemu „stan na dan“ slične je kvadrature. Kako od par desetina kvadrata načiniti ugodan životni prostor ili atraktivnu stambenu nekretninu za izdavanje pitanje je koji će sebi postaviti mnogi. Sudeći po novim epizodama iz serijala „Nikad premalo kvadrata“, da bi se od malog stana načinilo elegantno stambeno okruženje neophodni su ograničenja, arhitekta i puno dobre volje.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *