Nameštaj i oprema, Video

Staklo za kuhinje – kako se postavlja i koliko košta (video)

Staklo na zidu kuhinje ne samo da izgleda odlično već će vas rešiti čišćenja fuga na keramičkim pločicama. Saznajte kako se ono montira i koliko to košta.

Na primeru jedne moderne kuhinje u enterijeru koji je izveo Studio za unutrašnji dizajn Gradnja.rs pokazaćemo vam postupak montaže stakla na zidu kuhinje i ukazaćemo vam na kritične momente koji su bitni posebno u pripremnim radovima.

Pogledajte kako se montira staklo na zid kuhinje:

Triput meri, jednom seci

Za razliku od pločica, staklo se montira na zid nakon što je kuhinja montirana. Dakle, mere za staklo uzimaju se tek pošto je montirana cela kuhinja i radna ploča! Veoma je bitno da se precizno uzmu mere jer kasnije ne postoji način da se staklo doradi! Ukoliko se staklo stavlja između dva zida, važno je da su oni izvedeni pod vinklu, to jest, pod 90 stepeni. Uzimaju se precizne mere za staklo kao i položaj utičnica ili drugih otvora ako ih ima na zidu. Na osnovu ovih podataka, radi se crtež za sečenje stakla.

Mi smo koristili bojeno staklo, extra clear koje smo bojili u bež nijansu. Ukoliko ne volite bojena stakla, iza njega se može postaviti i tapeta a može se staviti i grafika na zidu čime se dobijaju specifična enterijerska rešenja.

Postupak montaže

Sada sledi montaža! Zid na koji se lepi staklo mora biti što ravniji. Isključite osigurače i skinite postojeće utičnice kao i slavinu ako je ona ispred zida na koji se montira staklo.

Postavite gumene distancere koji služe da zaštitite ivice stakla prilikom montaže a oni će poslužiti i da lakše nivelišete, odnosno, pozicionirate staklo.

Staklo se na zid lepi neutralnim silikonom koji treba na zid naneti tačkasto. On se može naneti i na staklo ali praksa majstora je pokazala da je bolje kada se nanese na zid.

Ukoliko koristite staklo sa printom, silikon nemojte stavljati na površinu zida već samo po obodu pošto on može da povuče print i da se naprave vazdušni baloni u pozadini stakla. Ako koristite bojeno staklo kao u ovom primeru, onda silikon nanosite po površini posebno obraćajući pažnju na deo oko utičnica.

Sada na red dolazi najpipaviji posao – postavka stakla. Koristite vakumske nosače za transport stakla. Ako ste umanjili dimenziju stakla za po 5 mm po širini i visini od stvarnih mera, staklo bi trebalo da idealno legne sa po 2,5 mm sa svake strane. Ovde će se pokazati da li ste pripremne radove dobro izveli.

Skalpelom se seku gumeni distanceri. Razmaci između stakla i radne ploče i bočnih zidova se popunjavaju sanitarnim bezbojnim silikonom koji je otporan na buđ. Kada se silikon nanese, koristite sprej za stakla i gumenu špaklu sa zaobljenjem kako biste skinuli višak silikona.

Vratite utičnice na svoje mesto. Pošto je staklo debelo 6 milimetara za njihovo vraćanje će vam biti potrebni duži šrafovi. Vratite i slavinu. Sada je sve spremna za kuvanje!

Prednosti stakla na zidu kuhinje

Staklo na zidu kuhinje je dobro rešenje ne samo zato što dobro izgleda već će i sjajna površina stakla učiniti prostoriju vizuelno većom. Pritom, ono se lako održava sprejom za stakla za razliku od fuga na keramičkim pločicama koje su prilično nezgodne za čišćenje.

Koliko košta staklo za kuhinje

Cena stakla za zid se kreće od 100 do 300 evra po kvadratnom metru. Cena zavisi od broja rupa, ali i oblika stakla. Konkretan komad bojenog stakla u ovom primeru je površine 1 m2 sa jednom rupom za utičnice i koštao je 160 evra. U ovu cenu je uračunata i montaža.

Foto i video: Gradnja.rs

Korisni linkovi:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *