Detalj sa nesvakidašnje fasade u Tirani. Asimetrično postavljene terase ukrašene su velikim zelenim žbunovima.
Arhitektura

Tirana dobija vertikalnu šumu po projektu Stefano Boerija

Proslavljeni italijanski arhitekta projektovao je jedinstvenu kulu koja bi uskoro trebalo da ukrasi albansku prestonicu. 

Bosco Verticale u Milanu iz 2014. godine sigurno je najčuvenija zelena zgrada na svetu koja ne samo da je ovenčana brojnim nagradama već i ona bila i začetnik gradnje zgrada koje su „okovane“ zelenilom. Nju je projektovao Stefano Boeri koji je sada osmislio soliter u Tirani s asimetrično postavljenim kockastim terasama u kojima su zasađeni veliki zeleni četinari.

Vertikalnim šumama smatraju se građevine obogaćene drvećem, grmljem i cvećem kako bi se povećala zelena površina u gradovima i poboljšao kvalitet vazduha u urbanim sredinama. Studio Stefano Boeri Architetti specijalizovan je upravo za ovakve zelene fasade i dizajnirao je solitere u nekoliko evropskih gradova među kojima su pored spomenutog Milana i Utreht i Nanjing. Sada je na redu i Tirana!

550 kvadrata zelene fasadu krasiće 3.200 zasada grmova i žbunja kao i 145 drveća.

Dezeen navodi da je pri radu na ovom projektu velika pažnja posvećena izboru biljaka koje će se naći na ovako specifičnoj lokaciji.

„Tirana je mediteranska prestonica, zbog čega smo izabrali različite vrste biljaka tipičnih za ovaj ekosistem“, rekli su iz studija. „Jarko zeleno žbunje koje karakterišu žuti i ljubičasti cvetovi biće zasađeni uz zgradu, kao i mirisne biljke poput bosiljka i ruzmarina.“

Međutim, prava šuma naći će se na njenom pročelju. Fasadu zgrade krasiće 3.200 zasada grmova i žbunja kao i 145 drveća. Stefano Boeri kaže da će na zgradi u Tirani naći 550 kvadrata metara zelenila. Biljke prirodno prerađuju ugljen-dioksid pa će ova zgrada učiniti prestonicu Albanije čistijom za njene žitelje.

Novi ukras grada

Zelenilo i velike staklene površine će krasiti tri od četiri strane nove zgrade, dok će jedna strana ostati „slepa“. Prozori na svim spratovima će se prostirati od poda do plafona, a stanovnicima će pogled na trg Marije Terezije uokviriti upravo ovi veliki živi ornamenti.

Vertikalna šuma u Tirani će brojati 21 sprat i ukupno 105 stanova. U prizemlju će se naći prodavnice, a garaža i ostale pomoćne zone će biti raspoređene na četiri nivoa ispod zemlje.

Vizualizacije: Stefano Boeri Architetti 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *