Šljašteća zgrada Blloku Cube u Tirani; foto: Stefano Boeri Architetti
Arhitektura

Tirana dobija kocku po projektu proslavljenog italijanskog arhitekte

Stefano Boeri, poznat po čuvenoj zelenoj zgradi Bosco Verticale u Milanu, angažovan je da isprojektuje prvu zgradu u okviru masterplana koji će centru albanske prestonice dati novi izgled.

Po projektu proslavljenog italijanskog arhitekte u centru Tirane izgradiće će se Blloku Cube – višenamenski objekat u obliku kocke sa interesantnom fasadom koja reflektuje svetlo.

Arhitekta koji je široj javnosti poznat po projektu Bosco Verticale – prvoj kuli sa vertikalnim baštama na fasadi – ovu zgradu u kvartu Blloku osmislio je kao impozantnu građevinu koja privlači pažnju ne samo svojim oblikom već i duplom aluminijumskom fasadom napravljenoj po šablonu koji je karakterističan za arhitekturu post-komunističke ere.

Dan
Dan
Noć
Noć

Ova šljašteća fasada nije samo dekorativna već ona ujedno i povećava energetsku efikasnost zgrade

Fasada zgrade napravljena je od trouglova koji reflektuju svetlo u duginim bojama. Međutim, ova šljašteća fasada nije samo dekorativna već ona ujedno i povećava energetsku efikasnost zgrade jer kao zastor štiti unutrašnjost od pregrevanja.

Detalj fasade

Unikatna fasada daje unikatan enterijer

Francesca Cesa Bianch, vođa projekta, izjavila je da je ova fasada „specijalno osmišljena za naš prvi projekt u Albaniji i da ona daje ovoj zgradi unikatnu notu.“ Ona dodaje da se fasada sastoji od „modula površine 110 centimetara kvadratnih koji samo jednom polovinom prelamaju svetlost zahvaljujući trouglovima zavarenim iznutra.“

Ovako unikatna fasada od aluminijuma daće enterijeru unikatnu notu.

Projekat je započet u julu 2018. i njegova realizacija očekuje se uskoro.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *