Novi turistički kompleks na Žabljaku
Izdvojeno, Regionalni projekti

Hotel Bobotov na Žabljaku inspirisan tradicionalnom durmitorskom kućom

Novi turistički kompleks svojim jednostavnim, ali dinamičnim linijama predstavlja omaž prirodnom okruženju i okolnim planinskim vrhovima.

Hotelski kompleks Bobotov Hotel&Resort gradiće se na Žabljaku na nadmorskoj visini od 1.500 metara po projektu Studija Synthesis architecture&design iz Podgorice.

Blago pokrenuti teren, površine 62.348m2, sa pogledom na Durmitor, mahom je orijentisan ka jugu i pruža pogodne prirodne uslove za izgradnju postavljajući visoke kriterijume u kontekstu odnosa kako objekata između sebe tako i objekata sa samim lokalitetom, a u cilju očuvanja prirodnih vrednosti mikrolokacije.

“Koncept rešenja je proizašao iz više faktora. Sa jedne strane, iz projektnog zadatka i zadatih urbanističkih parametara, a sa druge iz konteksta nasleđa i tradicije lokaliteta, kao i truda za očuvanjem, unapređenjem i zaštitom prirodnih i pejzažnih vrednosti prostora” – kažu iz Studija Synthesis.

Tri celine kompleksa

U funkcionalnom i urbanističkom smislu projektovani kompleks se može sagledati kroz tri celine.

 • Hotel je ujedno centralni objekat naselja sa pripadajućim pratećim sadržajima i potrebnom infrastrukturom.
 • Sportsko rekreativni kompleks sa centralnim sportskim objektom, pratećim sportskim terenima i prostorima za rekreaciju, odmor i piknik. U okviru njega se nalazi i kružna staza za trčanje koja čitav sportski kompleks objedinjuje u jedinstvenu integrisanu karakternu celinu. Na samom ulazu u turističko naselje na kružnu stazu se nadovezuje “mini trg” multifunkcionalnog karaktera kao predviđeno mesto za okupljanja i interakcije lokalne zajednice sa gostima naselja.
 • Slobodnostojeće vile izdeljene u više urbanističkih zona.

Sve celine su međusobno povezane lokalnom saobraćajnicom i pešačkim stazama.

Hotel kao tradicionalna durmitorska kuća

Materijalizacija i samo oblikovanje objekta ukupne površine 5.300m2 crpi inspiraciju iz tradicionalne durmitorske kuće gde jednostavnim, ali dinamičnim linijama predstavlja omaž prirodnom okruženju i okolnim planinskim vrhovima. Jednostrano, ka jugu orijentisan objekat ima kapacitet od 80 ležaja raspoređenih na četiri nadzemne etaže. Nalazi se na krajnjem severozapadu parcele i sa najviše kote svojom formom i volumenom vizuelno dominira kompleksom.

Savremen izgled i jednostavnost forme postignuti su uz pomoć pažljivo odabrane materijalizacije, u duhu tradicionalne arhitekture za ovo podneblje. Fasadne površine su kombinacija kamena u prizemlju i drvenih daski na spratovima kao i punih i zastakljenih površina postavljenih u kontekstu funkcije objekta.

Fasadne površine su kombinacija kamena u prizemlju i drvenih daski na spratovima.

Prizemlje je uvučeno u odnosu na fasadnu ravan spratova i podeljeno je u tri ambijentalne celine naglašene zastakljenim atrijumima koji se protežu kroz sve etaže. Glavni ulaz, koji je centralno pozicioniran u osi objekta, nastavlja se na lobi i recepciju sa čije obe strane se nalaze vertikalne komunikacije kao i prateći sadržaji podeljeni u dve celine: restoran manjeg kapaciteta, bar sa pripadajućom baštom i eksternim kaminom sa jedne, i spa centar sa dva manja unutrašnja i jednim spoljašnjim bazenom, sa druge strane.

Spa centar sa salonom za masažu, saunom, slanom sobom, turskim kupatilom i teretanom se proteže i na suterensku etažu u čijem se produžetku nalazi restoran velikog kapaciteta sa kuhinjom, prostorijom za zaposlene, administracijom i ekonomskim ulazom.

Sve smeštajne jedinice su orijentisane ka jugu i imaju otvorenu vizuru ka Durmitoru.

Na spratovima su smeštajne jedinice koje su podeljene na dva osnovna tipa: sobe i apartmane. Na prvom i drugom spratu nalazi se 14 soba, dok se na trećem spratu nalazi 5 soba i 7 apartmana koji su tipski dupleksi sa galerijama u potkrovlju.

Sve smeštajne jedinice su orijentisane ka jugu i imaju otvorenu vizuru ka Durmitoru. U zaleđu jedinica na severnoj strani objekta celom dužinom fasade se proteže koridor koji se nadovezuje na dva komunikaciona jezgra i na tri pomenuta atrijuma.

Sportsko rekreativni objekat kružne forme

On je centralni deo sportsko rekreativnog kompleksa, kojeg osim samog objekta površine 175m2 čine i otvoreni sportski tereni, igralište za decu i teretana na otvorenom. Pozicioniran u središnjem delu i čini njegovu fokalnu tačku, a naglašen je kružnom formom sa otvorenim atrijumom u sredini.

Objekat je paviljonskog tipa u kojem su planirani joga studio i bar sa otvorenom vizurom ka unutrašnjosti kompleksa i sportskim terenima. Zastakljeni pokretnim panelima i orijentisani ka jugu ovi se prostori leti mogu integrisati i postati produžetak okolnog uređenog pejzaža. Servisne prostorije sa svlačionicama i tuševima su orijentisane ka ulici i zatvorene drvenom fasadom štite privatnost korisnika vila koje se nalaze u neposrednoj blizini.

40 vila sa 4 pripadajuća parkinga

Materijalizacija i oblikovanje ovih funkcionalno i organizaciono tipskih objekta prati koncept hotela. Nezavisni, slobodnostojeći objekti površine 235m2 volumetrijski su podeljeni na dva dominantna korpusa u kojima se nalaze smeštajne jedinice i jednim središnjim koji ih vertikalnim komunikacijama povezuje u integrisanu celinu. Fasadne površine, kao i kod hotela, su kombinacija kamena u prizemlju i drvenih daski na spratovima. Ukupan broj vila u turističkom naselju iznosi 40.

Na dve etaže su predviđene tri smeštajne jedinice i to dve sobe na prvom i apartman na drugom etažu, ukupnog kapaciteta 6 ležaja.

Vile su fasadnim otvorima i privatnim dvorištem sa dva manja bazena orijentisane ka jugu, dok je glavni ulaz na severnoj fasadi. Svaka vila ima četiri pripadajuća parking mesta.

Pejzažna arhitektura prilgoađena durmitorskom kraju

Kompoziciono rešenje ozelenjavanja i pejzažnog uređenja proističe iz durmitorskog karaktera lokacije, gde su odabrane biljne vrste, pored prirodnih uslova, u skladu i sa bojom, formom i materijalizacijom projektovanih objekata.

Pejzažno uređenje koncipirano je tako da podrži balans između postojećih i novoprojektovanih elemenata pejzaža, tako da se dobije autentičan izraz. Pejzažno uređenje terena oko objekata rađeno je na osnovu pozicije objekta i parking površina, kao i na osnovu položaja slobodnih površina i njihove osunčanosti u toku dana.

Odabir biljaka za pejzažno uređenje prilagođen je klimatskim uslovima durmitorskog kraja.

Odabir sadnog materijala je prilagođen klimatskim uslovima durmitorskog kraja i za parterno rešenje predviđena su četinarska i lišćarska stabla, žbunaste vrste, puzavice, perene i pokrivači tla. Za potrebe pejzažnog uređenja atrijuma predviđene su saksijske biljne vrste, sukulenti i puzavice. Oblik, boja, i tekstura odabranih drvenastih i žbunastih vrsta kao i perena predstavljaju kompozicioni element koji ublažava ortogonalne linije građevinske parcele, sjedinjuje zonu zelenila i formira identitet prostora.

Prilikom rešavanja parternog uređenja planirana je kombinacija drveta i kamena na pešačkim stazama, dok su ostale slobodne površine predviđene kao zelene površine sa parternim zelenilom.

Grafičke podloge

Fotogalerija

Novi turistički kompleks na Žabljaku
Novi turistički kompleks na Žabljaku

Faktografija

 • projekat: Hotelski kompleks “BOBOTOV HOTEL&RESORT”, Opština Žabljak, Crna Gora
 • autor:  STUDIO SYNTHESIS architecture&design
 • u saradnji sa: Naučni Institut Panarchy 11, Research for Resilience
 • vodeći projektant: Dr Sonja Radović Jelovac, dipl. ing. arh.
 • projektantski tim:  Msc. Boris Elek, dipl. ing.arh, Msc. Milena Obradović, dipl. ing. arh., Danijela Mijajlović, spec. sci. Arh
 • pejzažna arhitektura: Mr Vuk Marković, pejz.arh., Marko Jović, pejz.arh
 • saradnici: Msc. Aleksa Grgurović, dipl. ing. arh., Matija Vujisić, spec. sci. arh.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. miki

  ovo sam video pre godinu dana, sonja je vrhunski inženjer! možda najbolja žena na balkanu ! bravo sonja!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *