Paviljon Održivosti po projektu Grimshaw Architects
Arhitektura, Izdvojeno

10 paviljona na EXPO u Dubaiju koje morate videti

Svetska izložba u Dubaiju konačno je otvorena, a na njoj možete videti paviljone koje su projektovali Foster, Kalatrava ali i domaće arhitekte.

Nakon jednogodišnjeg odlaganja, EXPO 2020 zvanično je otvoren 1. oktobra. To je jedinstvena prilika da se vide najveća svetska dostignuća, ali ujedno da se sagledaju i dometi svetske arhitekture. Naime, Svetska izložba bila je pravo igralište za arhitekte jer su na slobodnoj površini od 1.080 hektara mogli da iskažu svoju kreativnost na temu održivosti, energetske efikasnosti i biodiverziteta.

Posebno će biti interesantna nedelja posvećena Urbanom i ruralnom razvoju koja se održava od 31.10. do 6.11.

U toku EXPO-a održavaju se tematske nedelje, a arhitektama i građevincima posebno će biti interesantna nedelja posvećena Urbanom i ruralnom razvoju koja se održava od 31. oktobra do 6. novembra pa ako planirate da se posetite Svetsku izložbu to je pravi tajming.

A kada stignete tamo, ovih 10 paviljona na EXPO u Dubaiju ne smete propustiti.

1. Paviljon UEA / Santjago Kalatrava

Čuveni španski arhitekta Santjago Kalatrava dizajnirao je paviljon Ujedinjenih Arapskih Emirata. Paviljon od 15.000 m2, kako smo ranije pisali, dizajniran je tako da ima prepoznatljive zaobljene konzolne nosače sa hibridnim krovom koji se sastoji od ljuske i portala sastavljenog od 28 pokretnih krila.

Zanimljivo je da je novosadska kompanija radila 3D Tekla model konstrukcije, koordinaciju, kao i izradu detalja pokretnih krila – najdelikatnijih elemenata paviljona u Dubaiju.

 

2. Paviljon Singapura / WOHA

Singapurski studio WOHA dizajnirao je paviljon Singapura kao zelenu oazu usred pustinje, koju oni nazivaju trodimenzionalna bašta. Zgrada ima uzdignute šetne staze koje se obavijaju oko ozelenjene kupe visoke desetak metara tako da je posetilac potpuno zaronjen u šumu biljaka i paprati.

 

3. Paviljon Finske / JKMM

Finski paviljon je zapravo pravo utočište od gužve i vreve na Expou. Zapakovan je u drvenu strukturu, pa prirodni materijali deluju umirujuće.

Ovaj paviljon osmislio je studio JKMM iz Helsinkija, a kako bi dočarali Arapima kako izgleda sneg, paviljon su pokrili belom tkaninom koja je zategnuta tako da stoji čvrsto na svom mestu.

 

4. Paviljon Ujedinjenog Kraljevstva / Es Devlin

Neobična struktura od unakrsno lameliranog drveta prava je atrakcija u Dubaiju. Paviljon je dizajnirao britanska scenografkinja Es Devlin, a specifičnost ovog paviljona jeste što fasada ispisuje kompjuterski generisane pesme. Ko ima vremena, može da uživa u AI poeziji.

 

5. Paviljon Mobilnosti / Foster + Partners

Ovaj objekat u obliku deteline dizajnirao je čuveni studio Foster + Partners, a on je dom paviljonu posvećenom mobilnosti u okviru kojeg se nalazi i naš paviljon. Zgrada je obložena aluminijumom, pa se okolina ogleda u zgradi omogućavajući joj da menja izgled tokom dana i noći.

 

6. Paviljon Italije / Carlo Ratti Associati

Carlo Ratti Associati dizajnirao je italijanski paviljon s materijalima koji se mogu više puta koristiti i pritom nude prirodno hlađenje.

Stoga je paviljon napravljen od tri brodska trupa obojenih u zelenu, belu i crvenu boju u skladu s italijanskom zastavom. Sve to je pokriveno zavesom od recikliranih plastičnih užeta dugačkom 70 kilometara.

 

7. Paviljon Švajcarske / OOS

Švajcarski paviljon veoma privlači pažnju svojom fasadom koja je zapravo džinovsko ogledalo u kojem se ogleda ogromni crveni tepih. Paviljon nazvan Reflections dizajnirao je arhitektonski studio OOS sa sedištem u Cirihu, a ideja je bila da se posetioce razmisle o imidžu Švajcarske.

 

8. Paviljon Održivosti / Grimshaw

Paviljon Održivosti projektovan je tako da sam generiše energiju i vodu za sopstvene potrebe – baš ono što bi se i očekivalo od paviljona ovakvog imena. Stoga je studio Grimshaw na paviljon postavio solarne kolektore prečnika 135 metara. Ova impozantna pečurkasta struktura jedna je od centralnih momenata EXPO-a.

 

9. Paviljon Holandije / V8 Architects

Ne, ovo nije paviljon Singapura iako su dosta slični ali samo na prvi pogled. U centru paviljona Holandije, lociranog u distriktu Održivost, jeste jestiva kupa visoka 18 metara prekrivena povrćem i voćem. Na vrh paviljona postavljeni su solarni paneli koji prave struju, dok irigacioni sistem sakuplja vodu za piće… koju možete piti u dnu paviljona.

 

10. Paviljon Srbije / A3 Architects

Foto: Phillip Handforth

I na kraju, tu je paviljon naše zemlje. U kompleksu „Mobilnost“, po projektu beogradskog A3 Architects podignut je Paviljon Srbije sa prepoznatljivom uzdignutom trougaonom strukturom. Paviljon je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula koja povezuje zaostavštinu neolitske Vinčanske kulture s digitalno modernom Srbijom.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. o

  Es Devlin nije britanski dizajner već britanskA scenografKINJA

 2. Odliveni Mozak

  Nije mi loše ispao ovaj Sustainability, 2500 tona čelika….

 3. Zoran

  Svajcarci ce da poubijaju to malo ptica kojih ima tamo…
  (u stvari ne znam koliko ih ima, ali ..kukala im majka ptica)

Ostavite odgovor

Obavezna polja *