28 pokretnih krila pokreće 46 dizalica; Foto: Calatrava
Građevinarstvo, Izdvojeno

Dizajnirao Kalatrava, projektovali Novosađani: Paviljon Emirata za EXPO

Domaća kompanija UPG radila je 3D Tekla model konstrukcije, koordinaciju, kao i izradu detalja pokretnih krila – najdelikatnijih elemenata paviljona u Dubaiju.

Čuveni španski arhitekta Santjago Kalatrava je za ovogodišnji EXPO 2020 dizajnirao paviljon Ujedinjenih Arapskih Emirata čiji je najveći grad – Dubai – domaćin ovogodišnje Svetske izložbe koja počinje 1. oktobra.

Paviljon od 15.000 m2, kako smo ranije pisali, dizajniran je tako da ima prepoznatljive zaobljene konzolne nosače sa hibridnim krovom koji se sastoji od ljuske i portala sastavljenog od 28 pokretnih krila. Svako krilo može se otvoriti u roku od tri minute pokrivajući ugao od 110 do 125 stepeni. Celu ovu mašineriju pokreće 46 hidrauličih dizalica koji omogućavaju rotaciju krila kao i podizanje celog krova.

Jedno je bilo ovako nešto dizajnirati, a još veća majstorija je bilo razraditi detalje okakve konstrukcije.

28 pokretnih krila na paviljonu UAE; Foto: UPG

Detalji pokretnih krila su bili najkomplikovaniji pošto je bilo potrebno da se uzme u obzir i ugib krila u različitim položajima.

Zbog toga je zanimljiva informacija da je na projektu paviljona UAE učestvovala domaća kompanija Urban Planing Guide Inženjering d.o.o. (UPG), osnovana 2005. godine u Inđiji. Ova kompanija sada ima kancelarije u Novom Sadu, a predstavništvu u Abu Dhabiju otvoreno je 2013. godine.

Tim inženjera iz Abu Dabija vodio je senior inženjer za 3D projektovanje čeličnih konstrukcija u softveru Tekla Steel Structures, Kishore Kalluri. On je radio pod nadzorom Gorana Filipovića i Ognjena Sudžuma iz Abu Dabija, odnosno Dejana Ankića iz Novog Sada.

“Detalji pokretnih krila su bili najkomplikovaniji za projektovanje pošto je bilo potrebno da se uzme u obzir i ugib krila u različitim položajima, kao i prilikom zatvaranja i njihovog otvaranja.” – kaže za naš portal Dejan Ankić.

3D Tekla model konstrukcije; Foto: UPG

180 tona čelika

Glavni projektant čelične konstrukcije je bila australijska kompanija RBG sa kojom su zajedno razrađivali detalje veza i detalje za proizvodnju i izvođenje. Ukupna količina veoma komplikovane konstrukcije sekundarnog čelika je iznosila 180 tona, a vrednost ugovora je bila 312.500 dolara.

“Naše angažovanje na projektu je započelo juna 2019. godine i i dalje traje kako se projekat približava kraju. Tokom projekta, u proseku je u svakom trenutku bilo angažovano pet naših inženjera.” – kaže Ankić.

UPG tim je bio uključen u izradu detaljnog 3D Tekla modela konstrukcije, koordinaciju, izradu detaljnih radioničkih crteža sekundarne čelične konstrukcije krova i pokretnih krila. Na projektu su bili uključeni kao projektanti detalja sekundarne čelične konstrukcije za glavnog izvođača radova, kompaniju Arabtec, odnosno kompaniju Alec koja je nastavila projekat nakon povlačenja sa projekta komanije Arabtec.

Kalatravin paviljon za UAE na EXPO 2020; Foto: Calatrava

Iz Novog Sada za Bliski Istok

Kompanija UPG specijalizovana za čelične, prefabrikovane i fasadne konstrukcije u Novom Sadu i Abu Dabiju radili su u poslednjih par godina na nekoliko prestižnih projekata na Bliskom Istoku.

Neki od najinteresantnijih njihovih projekata su metro u Dohi (Katar) i Rijadu (Saudijska Arabija), palata i stadion Lusail u Kataru, zatim novi aerodrom u Abu Dabiju kao i projekat UAE Paviljona za DubaiExpo 2020 (Ujedinjeni Arapski Emirati).

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

5 komentara

 1. Zoran

  JEEEEEEEEAAAAAH!
  Supeer! BRAVOOO!

 2. Dragana

  Čestitke našim Novosađanima, koji učestvuju u projektovanju objekta koje je dizajnirao čuveni arhitekta Kalatrava

 3. miki

  da neverovatno je da je neko učestvovao u projektovanju ,a ne projktovao! teško da srbi projektuju išta u dubaiu, kataru,abu dabiju i dohi pored nemaca i amerikanaca ali je pohvalno čuti da ih ima, rekoh ranije na ovom portalu da je kalatrava u 70 genijalniji nego srbi u 30 na žalost,pozz

  1. Duca

   Ne bih se složio sa Vama. Niste ni svesni koliko ljudi iz Srbije projektuje inkognito za račun Nemaca, Amerikanaca i ostalih. A što se tiče genijalnosti , to je već pitanje mogućnosti izbora i stvar ukusa. Ni jedan mladi arhitekta u Srbiji neće dobiti šansu da projektuje nešto grandiozno poput Kalatrave.
   Kalatrava tim – svaka čast statičarima koji sprovode u delo njegove sulude ideje.

Оставите одговор

Obavezna polja *