Arhitektura

Rokovi u minut tačni: Novi aerodrom u Abu Dabiju

Tačno u sedam časova, 17. jula 2017. godine, aerodrom u Abu Dabiju otvoriće novi terminal površine 700.000 kvadrata

Tako se u Emiratima postavljaju rokovi! Ova najava Tonija Daglasa, generalnog direktora vazdušne luke u glavnom gradu UAE, iznenadila je novinare beogradskih medija, koji su posetili trenutno najveće gradilište u Abu Dabiju. Jer, navikli smo da nadležni u Srbiji za kapitalne projekte ni godinu do sada nisu uspeli da potrefe, pišu Novosti.

abu-dabi-novi-aerodrom-1

Ipak, koliko para toliko muzike. Vrednost ove investicije meri se sa gotovo tri milijarde dolara. Čak 15.000 neimara je svakodnevno angažovano na gradilištu. Živo je 24 sata. Radnicima, pod punom zaštitnom opremom, ni plus 40 Celzijusa nije smetalo da osmesima pozdrave posetioce. A, ima ih sa svih strana. Na gradilištu su i 42 fiksna i 35 mobilnih kranova. Izgradnja je počela lane, ali se zdanje i te kako izdiglo iz peska. Ugrađuje se ukupno 69.000 tona čelika, više od 680.000 kubika betona, pola miliona kvadrata staklene obloge, 136.000 tona armature… Jedan od najvećih putničkih terminala na svetu biće vidljiv sa udaljenosti od oko kilometar i po. A, kapacitet je 30 miliona putnika godišnje.

abu-dabi-novi-aerodrom-4

– Za svaki projekat je važno da jasno znamo šta želimo da postignemo – kaže Daglas za „Novosti“. – Pošli smo od datuma kada ćemo završiti projekat. Samim tim posvećeni smo tom datumu, svakodnevo pratimo napredak, a jednom mesečno zabeležimo to i kamerom iz helikoptera. Imaćemo najveći sistem za prijem prtljaga, transportne trake od ukupno 27 kilometara. Svaki prtljag upadaće u svoju kutiju, a kod sa prtljaga i kutije biće identičan. Kapacitet je 19.000 kofera na sat.

abu-dabi-novi-aerodrom-2

Na terminalu ima mesta za 65 aviona u svakom trenutku uključujući i najveći putnički Airbus A380. U satu će se čekirati 8.500 putnika. Biće instalirano 7.750 kamera i 161 bezbednosni rendgen za kontrolu putnika. Na 18.000 kvadrata biće smešteni komercijalni sadržaji sa luksuznom robom poznatih svetskih brendova. Na 10.000 kvadrata prostiraće se restorani, kafići.

Glavna zgrada terminala danas

Kako ističe Daglas, primera radi, 1982. godine aerodrom u Abu Dabiju imao je 2,4 miliona putnika. U 2017. godini očekuju 27,5 miliona. Odbrojavanje je, kaže, počelo, i do otvaranja novog terminala ostala su 1.162 dana, što se vidi i na ekranima kompjutera svih zaposlenih na aerodromu.

12 traka ostavlja bez daha

Emirati mnogo novca ulažu u razvoj saobraćajne infrastrukture. Auto-put između Abu Dabija i Dubaija, u dužini od oko 140 kilometara, ostavlja bez daha. Čak 12 traka, odnosno šest po smeru – četiri vozne i dve zaustavne. Asfalt svuda iste boje, ne vide se prelazi, kao da je postavljen u cugu celom dužinom. Putokazi su na arapskom i engleskom. Naravno, nema kolotraga, zakrpa, a ni naplatne rampe za putarinu.

abu-dabi-novi-aerodrom-3

Pogledajte još zanimljivih projekata aerodroma.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Miloš

    Pa poštovani Gospodine Coniću, prošao je davno taj datum 17. jula 2017. godine, kada su treebali da otvore novi aerodrom. Kako izgleda, nezna se kad će, ko Đekna. Sad je već mart 2018.
    Nije sve idealno kod drugih a samo kod nas ne valja!!!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *