Plavi put u ulici Abdulaha bin Jasima u Dohi; Foto: Ashgal
Zelena gradnja

Bojenjem puteva u plavo Katar se bori protiv visokih temperatura

Ovo nesvakidašnje rešenje značajno pomaže u smanjenju temperature jer plava površina reflektuje toplotu sunca umesto da je apsorbuje kao crna površina asfalta.

Plavi put koji prolazi pored poznate pijace Souk Vakif u Dohi poslednjih dana intrigira brojne posetioce koji su u Katar došli kako bi uživali u jedinstvenoj atmosferi Svetskog prvenstva u fudbalu 2022.

Kako su objasnili iz Ashghala, direkcije katarske vlade za javne radove, obojene kolovozne trake predstavljaju rezultat pilot projekta za hladne puteve.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Senzor za merenje temperature plave podloge i neobloženog asfalta; Foto: Ashghal

Smanjenje temperature za 15  do 20 °C

U avgustu 2019. godine prvo je u plavo obojena površina od 200 metara kao deo eksperimenta koji je imao za cilj smanjenje temperature asfaltne površine.

Senzori za merenje temperature plave podloge i neobloženog asfalta su inicijalno bili postavljeni u blizini Souk Vakifa na period od 18 meseci, prenosi portal The Peninsula.

Očitavanja su potom procenjena kako bi se utvrdio uspeh eksperimenta, urađenog u koordinaciji s jednom japanskom kompanijom, a rezultati kažu da je na plavim putevima temperatura smanjena za 15 do 20 °C.

Eksperiment je podrazumevao farbanje 200 metara saobraćajnice; Foto: Ashghal

Plava površina reflektuje toplotu sunca umesto da je apsorbuje kao crna površina asfalta.

Plavi premaz od jednog milimetra ima specijalni pigment koji reflektuje toplotu i šuplju keramičku mikrosferu koja efikasno reflektuje infracrveno zračenje.

Stručnjaci sugerišu da se na ovaj način značajno smanjuje temperatura jer plava površina reflektuje toplotu sunca umesto da je apsorbuje kao crna površina asfalta.

Asfalt koji apsorbuje toplotu čini površinu i okolinu mnogo toplijim, izazivajući efekat „urbanog toplotnog ostrva“, što bi moglo značajno povećati prosečnu temperaturu vazduha.

Naučnici su došli do zaključka da plava površina reflektuje toplotu; Foto: Ashghal

Primer iz Los Anđelesa

Kako klimatske promene čine mnoge gradove toplijim, tako naučnici širom sveta smišljaju inovativne metode da gradove drže hladnijim.

Tako je Los Anđeles prekrio svoje ulice sivkasto-belim premazom poznatim kao CoolSeal i ustanovljeno je da je temperatura bele površine za pet stepeni bila hladnija od crne površine.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *