Prvo postrojenje gradiće se u Nemačkoj; Foto: © Enex Power Germany
Industrija, Zelena gradnja

Revolucionarno izvlačenje geotermalne energije bez pumpe

Velike naftne kompanije BP i Chevron uložili su 40 miliona dolara u tehnologiju Eavor Loop – sveti gral geotermalne energije.

Sunčeva toplota i vetar su skalabilni izvori energije, ali se na njih možemo osloniti samo kada je sunčano vreme ili kada duva vetar, a ne onda kada je nama potrebna. Klasični sistemi za geotermalnu energiju su pouzdani ali prema rečima Johna Redferna, izvršnog direktora kanadske kompanije Eavor, oni nisu uzeli maha jer gube između 50 i 80 procenata energije na pumpanje vode gore-dole.

Upravo to tehnologiju Eavor Loop čini svetim gralom! U osnovi, to je geotermalna stanica sa niskom entalpijom koja šalje tečnost kroz zatvorenu petlju bez dodavanja dodatne energije nakon pokretanja.

Šematski prikaz rada sistema Eavor-Loop koji je bušen do dubine od 2,4 kilometra

Jednostavna ideja

Ideja je zapravo vrlo jednostavna. Budući da je hladna voda gušća od tople, ona potiskuje toplu vodu ka površini. Bez potrebe za pumpom, u petlji pod pritiskom, hladna voda se neprestano zagreva ispod Zemljine površine, a na površini se pomoću toplote vodene pare pokreću turbine i proizvodi električna energija.

Brzina ovog ciklusa može se korigovati menjanjem pritiska unutar petlje pomoću ventila koji se nalazi na površini, čime se može smanjiti ili ubrzati proizvodnja električne energije i njeno slanje u električnu mrežu. Ovo praktično znači da Eavor sistem može da podešava proizvodnju struje na osnovu potražnje, kako u uslovima uobičajene, tako i povećane.

Pogledajte kako Eavor sistem radi

50 dolara po megavat-satu

Sistem može da radi u različitim konfiguracijama i sa više petlji. Eavor kaže da jedna petlja može da generiše „električnu energiju u industrijskim razmerama, odnosno da zagreje 16.000 domova “. Ciljni trošak proizvodnje energije je 50 dolara po megavat-satu, piše Recharge News.

Kompanija je proizvela prototip u punoj veličini koji radi na lokaciji u blizini Rocky Mountain House u Alberti. Izgradnja Eavor-Lite započeta je u avgustu 2019. godine, a sistem je pušten u rad početkom decembra. Bušeno je do dubine od oko 2,4 km, tuneli se prostire duž 2 km lateralno, podižu se nazad i vraćaju na prvobitno mesto.

Prototip je napravljen kako bi dokazao da efekat „termo-sifona“ može da održi tečnost da sam cirkuliše, kao i da se testira postupak bušenja duboko u Zemlju. Kompanija tvrdi da fluid cirkuliše sam od sebe već više od godinu dana.

Eavor je dokazao da tehnologija radi, što je upalilo radare velikih igrača. Eavor je objavio da je od naftnih kompanija BP i Chevron dobio investiciju od 40 miliona dolara što će im biti dati vetar u krila… ili bolje rečeno toplotu u zemlju.

Eavorov prototip u Kanadi

Prva elektrana gradiće se u Nemačkoj

Prvi projekat komercijalnih razmera verovatno će biti izgrađen u januaru sledeće godine u Nemačkoj, na lokaciji u Geretstriedu u vlasništvu kompanije Enex Power Company, koja je takođe pokušavala da kreira sličan sistem geotermalne energije. Postoji i dogovor sa nemačkom vladom o otkupu proizvedene energije za oko 270 dolara po megavat-satu.

Generalni direktor kompanije Eavor, John Redfern, rekao je da će ovaj pilot projekat verovatno započeti kao elektrana od 10 MV. Međutim, na lokaciji ima dovoljno prostora da se elektrana poveća na 200 MV dodavanjem novih podzemnih petlji. Skaliranje do ovog stepena koštalo bi oko 2,9 milijardi dolara.

Nisu male pare ali tako bismo dobili potpuno zelen izvor energije.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *