Zelena gradnja

Pivara usred grada sa zelenim krovom na kojem se uzgaja hmelj

Brend Lervig gradi na luci pivaru otvorenog koncepta koja će postati sastavni deo javnog prostora norveškog grada Stavanger.

Danska arhitektonska firma COBE predstavila je planove za izgradnju kompleksa pivare Lervig i centra za posetioce veličine 1.000 kvadratnih metara u norveškom gradu Stavanger.

Prostori za uživanje u jelu i piću u formi ulične prodaje, kao i velika krovna terasa za uzgoj povrća organizovani su u okviru mreže drvenih stubova i lukova.

Na doku će se graditi pivara od mreže drvenih stubova i lukova.

Pivara će, prema predstavljenom programu, biti postavljena u centralnom delu objekta okružena prostorima za šetanje i druženje, dok će krov u potpunosti biti prekriven vrtom, piše Dezeen.

Ideja za razvoj ovog projekta usledila je nakon velikog finansijskog napretka brenda piva Lervig. Oni su želeli da ostvare svoj prisustvo u matičnom gradu i to su odlučili da realizuju izgradnjom objekta koji će moći da ponudi posetiocima raznovrsne aktivnosti, od kupanja u moru do degustiranja neobične hrane.

„Tokom poslednjih nekoliko godina pivara Lervig veoma je napredovala i kao takvi nadmašili smo trenutne prostorne kapacitete. Uobičajeno je da se pivare izmeštaju van grada, u potraži za jeftinijim zemljištem za proširenje objekta. To nije slučaj kod nas. Smatramo da imamo mogućnost stvaranja nečeg veoma jedinstvenog u Stavangeru.“, rekao je generalni direktor pivare, Anders Kleinstrup.

Hmelj na krovu

Ideja ljudi iz Lerviga jeste da stvore prostor otvorenog koncepta koji će omogućiti posetiocima da vide kako pivara funkcioniše.

Krov će takođe funkcionisati kao javni prostor, i na njemu će postojati bašta u kojoj će se gajiti hmelj, povrće i voće.

„Pivare su uvek smatrane zatvorenim objektima. Spajanje pivare s nizom javnih aktivnosti u okviru jedne strukture, daje nam mogućnost da kreiramo prostor u kom će građani i turisti moći da se okupljaju i uživaju u gradskom životu.“, dodao je Anders Kleinstrup.

S izgradnjom pivare, postojeća lokacija će se ponovo povezati s gradom i to ne samo fizički, već i društveno.

Rendering: COBE

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *