Foto: Arch-exist
Zelena gradnja

Održive kolibe koje pojačavaju vezu roditelja i dece s prirodom

Grupa porodica izgradila je zajedničkim snagama kamp u ruralnim predelima Kine čime su ne samo ostvarili bolju vezu s prirodom već i s drugim ljudima.

Živimo u vreme otuđenja od prirode i samoizolovanosti od drugih ljudi. Nove prijatelje teško stičemo, a u prirodu odlazimo samo kada su praznici. Arhitektonska firma Wiki Tech prepoznala je ova dva povezana problema pa je zato osmislila arhitektonsko rešenje koje pruža odgovor za oba problema. Suština njihovog rešenja leži u tome da rad zbližava ljude, a pogotovu kada se on odvija u prirodnom okruženju.

Foto: Arch-exist

Projekat ima za cilj da pojača vezu između ljudi i prirode kroz arhitekturu.

U saradnji sa UN Habitatom, oni su u dolini reke Morgan u blizini kineskog grada Huzhou, na površini od 20 hektara pokrenuli inicijativu za izgradnju kampa u prirodi tako što je okupila ljude koji su sopstvenim rukama izgradili kućice trouglaste forme. Kamp Wiki World zamišljen je kao park za roditeljstvo i odmor u kontekstu revitalizacije ruralnih oblasti i zbližavanja s prirodom, piše Designboom.

Foto: Arch-exist

Nema betona, samo drvo

Projekat je otpočeo tako što je odabrano 12 porodica koji su sopstvenim rukama zajedno sa svojom decom izgradili kolibe prema nacrtima arhitekata.

Primenjeni modularni sistem izgradnje zasnovan je na lameliranom drvetu (CLT) kao osnovnom materijalu, bez upotrebe betona, tako da se neometano uklapaju u okruženje. Moduli su omogućili jednostavnu i brzu izgradnju, koju su porodice izvele u roku od mesec dana.

Foto: Arch-exist

Recept za održiviju budućnost

U toku mesec dana, porodice se živele u prirodi sve dok se nisu uselile u svoje kućice. U međuvremenu su ostvarili bolju vezu s prirodnim okruženjem, a pritom su i usvojili znanja kako da grade svoju održiviju i zeleniju budućnost.

Foto: Arch-exist

Konstrukcija kuće od drveta:

 

Foto: Arch-exist

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *