Od hangara nastala biblioteka; Foto: Stijn Bollaert
Izdvojeno

Trebalo je da bude srušena, a onda je izabrana za najbolju zgradu na svetu

Javna biblioteka u Tilburgu u Holandiji dobila je na Svetskom festivalu arhitekture prestižnu nagradu „Zgrada godine 2019“. 

Biblioteka LocHal koju je projektovao Civic Architects, Macanoo, Braaksma & Roos Architectenbureau i Petra Blaisse nagrađena je na Svetskom festivalu arhitekture (WAF) zbog svoje svestranosti od strane žirija kojeg je činilo 150 arhitekata, dizajnera i profesora.

LocHal je smešten u nekadašnjem hangaru za lokomotive sagrađenom 1932. godine koji je nakon rekonstrukcije transformisan u javni prostor, odnosno u dom ne samo za hiljade knjiga već i za umetničke organizacije i startap firme. Biblioteka takođe ima prostor za predavanja i druge javne događaje, kao i „laboratorije“ za pokrovitelje.

Zgrada je osnove 90×60, a visine 15 metara; Foto: Stijn Bollaert

Žiri je impresioniran kako je stari hangar transformisan u fantastičnu zgradu koja je bila planirana za rušenje.

„Žiri je impresioniran kako je stari hangar transformisan u fantastičnu zgradu koja je bila planirana za rušenje ali i kako je stvoren prostor u kojem brojni korisnici mogu da se sretnu i sarađuju. U ovom svetlu, zgrada je postala društveni kondenzator“ – navodi se u saopštenju WAF-a.

Najveći adut ove zgrade je njena veličina. U osnovi ona ima 90×60 metara, a visine je 15 metara. Ove dimenzije su arhitektama poslužile kao igralište u kojem su mogle da puste mašti na volju. Međutim, umesto da pregrađuju prostor, oni su ga oslobodili pregrada i dopustili da pogled puca po dijagonalama. Kada je potrebno prostor pregraditi, tu su tekstilni zastori koji ne samo da mogu poslužiti za odvajanje prostora već i za projekcije video-sadržaja.

Tekstilnim zastorima se mogu pregraditi prostori; Foto: Stijn Bollaert

U žestokoj konkurenciji

Od stotine pristiglih prijava, LocHal je izabran u konkurenciji izabranih radova koji su nagrađeni u 18 različitih kategorija koje uključuju stambenu, javnu i komercijalnu arhitekturu – od sportskog centra u Barseloni do univerziteta u Tokiju. Među finalistima su se našli i luksuzni hotel Lindis Lodge na Novom Zelandu, novi drveni terminal Mactan-Cebu na Filipinima, ali i dva rada Thomasa Heatherwicka (Coal Drops Yard i Hudson Yards)

Nagrada je osnovana 2008. godine, a WAF 2019. je ove godine održan u Amsterdamu, dve godine za redom. Prošle godine, nagradu je osvojio inovativni kompeks stanova u Singapuru.

Zelenilo krasi betonske elemente; Foto: Stijn Bollaert

Pogledajte i video o ovoj zgradi:

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *