Plutajuće kancelarije; Foto: Sebastian Van Damme
Zelena gradnja

Eko barža: Otvoren najveći plutajući kancelarijski prostor na svetu

Drvena barža osmišljena je tako da svu potrebnu energiju dobija preko solarne energije, a čitav objekat moći će da se reciklira kada se njegov životni vek završi.

U roterdamskoj luci Rijnhaven, kralj Vilem-Aleksander od Holandije, zajedno sa bivšim generalnim sekretarom Ujedinjenih Nacija Ban Ki-munom i direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgievom, svečano je otvorio Floating Office Rotterdam – najveći plutajući kancelarijski prostor na svetu.

Strujom se napaja preko 800 kvadrata solarnih panela; Foto: Sebastian Van Damme

Objekat je napravljen od drveta i 15 betonskih pontona, kako bi se obezbedila čvrsta plutajuća konstrukcija.

Barža površine 3.600 kvadrata prostire se na tri etaže, gde se nalaze kancelarijski prostori, kao i restoran. Plutajući objekat ima i veliku terasu, a na samo vrhu je i zeleni krov. Objekat je napravljen od drveta i 15 betonskih pontona, kako bi se obezbedila čvrsta plutajuća konstrukcija, piše New Atlas.

Sva potrebna energija dobija se preko solarnih panela, ukupne površine 800 kvadrata, dok se voda iz luke koristi za sistem grejanja i hlađenja. Planirano je da ovaj objekat bude u ovoj funkciji i na trenutnoj lokaciji narednih deset godina, nakon čega je možda ugostiti drugog stanara ili biti premešten na drugu lokaciju.

Drvena konstrukcija na tri etaže; Foto: Sebastian Van Damme

Otporan na klimatske promene

„Dizajnirali smo našu plutajuću kancelariju u skladu sa vrednostima njenih korisnika: Globalnim centrom za adaptaciju. Ova nevladina organizacija sa sedištem u Roterdamu, kojom predsedava Ban Ki-moon, ima za cilj promociju planiranja, ulaganja i razvijanja tehnologija za ublažavanje klimatskih promena. Karbonski neutralna zgrada je dizajnirana da bude otporna na klimatske promene i ona će nastaviti da pluta i ako se nivo mora podigne usled klimatskih promena.“, rekli su iz Powerhouse Company koji su uradili ceo projekat.

Još i da su zaposleni otporni na morsku bolest…

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *