Prikupljenom kišnicom se zaliva zelena fasada; Foto: Enric Duch
Zelena gradnja

Zeleni remont Barselone počeo s izgradnjom objekta prekrivenim biljkama

Ovaj inovativni sportski centar ne samo da se snabdeva solarnom energijom, već i prikuplja kišnicu kojom se zaliva bujna zelena fasada.

Grad Barselona, poznat po svojoj avangardnoj arhitekturi, sada će dičiti i primerom održive arhitekture u pomalo nesvakidašnjem kontekstu. Naime, lokalna firma Architecture Anna Noguera nedavno je završila radove na sportskom centru Turó de la Peira, koji se može pohvaliti ne samo sistemom za solarnu proizvodnju energije, već i bujnom zelenom fasadom. Zahvaljujući inovativnom hidroponskom sistemu, koji uključuje i prikupljanje kišnice, omogućeno je navodnjavanje vegetacije tokom čitave godine.

Gradske vlasti donele su odluku da urade zeleni remont kvarta, te je sportski centar sa solarnim sistemom i zelenom fasadom početak ovog velikog projekta.

Turó de la Peira četvrt je kroz istoriju bila poznata kao prelepa zelena gradska površina, da bi tokom 60-ih godina na ovom području masovno počeli da niču objekti. Od tada je ovaj kvart zagušen izgrađenim strukturama. Nedavno su gradske vlasti donele odluku da ovom kvartu pruže zeleni remont, te je i sportski centar sa solarnim sistemom i zelenom fasadom početak ovog velikog projekta.

Foto: Enric Duch

Inspiracija za komšiluk

Prema projektu Architecture Anna Noguera, urađen je projekat koji svojim zelenim dizajnom treba da inspiriše i komšiluk.

U prizemlju objekta se nalazi bazen, dok je na spratu sportski teren.

Foto: Enric Duch

Zahvaljujući prozračnoj fasadi i 24 krovnom prozoru, objekat dobija znatnu količinu prirodne svetlosti, piše Inhabitat.

Foto: Enric Duch

Toplotne pumpe

Svakako najatraktivniji element objekta je zelena fasada, koja efikasno funkcioniše zahvaljujući navodnjavanju kišnicom, koja se skladišti u velikom rezervoaru smeštenom u podrumu.

Pored zelene fasade, objekat se može pohvaliti sa još nekoliko energetski efikasnih sistema. Gotovo čitav krov je prekriven solarnim panelima, koji će stvarati  95.534 kWh tokom čitave godine. Pored toga, objekat poseduje i inovativni aerotermalni sistem koji omogućava korišćenje toplote vazduha za potrebe zagrevanja vode.

Foto: Enric Duch

Foto: Enric Duch

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *