Stari aerodrom sada je park; Foto: Sasaki
Zelena gradnja

Kako je aerodromska pista u Šangaju pretvorena u park

Zaljubljenici u avijaciju ali i u pejzažnu arhitekturu dobili su novu atrakciju u vidu javnog prostora koji je nastao na mestu nekadašnjeg aerodroma. 

Projekat nazvan Xuhui Runway Park nastao je na mestu piste nekadašnjeg šangajskog aerodroma Longhua i prostire se na ukupnoj površini od oko 14,63 hektara. Umesto da potpuno izbrišu prošlost aerodroma zatvorenog 2011. godine, arhitektonska firma Sasaki odlučila je da se poveže sa njom i da je koristi kao inspiraciju.

Elementi originalnog prostora su zadržani kao omaž starom aerodromu, ali su preovladale staze i zelenilo koje integrišu čitav ovaj potez u jedan veliki park.

Uz delove piste, zadržana je i originalna signalizacija za kretanje po aerodromu.

„Tamo gde je to moguće, park je integrisao originalne delove betonske piste kako bi se produžilo sećanje na ovo mesto.” – kažu arhitekte.

Naime, arhitektonski tim ustanovio je da postoji niz konstruktivno zdravih ploča piste širine 3,6 metara koje su adaptirane u glavne pešačke staze novog parka. Uz postojeće betonske ploče, zadržana je i originalna signalizacija za kretanje po pisti što će posebno biti interesantno ljubiteljima vazduhoplovstva.

Sve nove staze, kao i nameštaj napravljeni su od recikliranog betona i mobilijar je dizajniran tako da podseća na elemente aviona, te je tako na primer osvetljenje oblikovano tako da podseća na krila aviona.

Stabla, ptice i leptiri

Na jednom kraju piste, kreirani su prostori za posmatranje ptica sa klupama za odmaranje. U parku postoje staništa divljih životinja, pa se pored ptica u parku mogu videti i leptiri, a tu je i takozvani divlji vrt. Naime, u parku raste 82 lokalnih biljnih vrsta, a zasađeno je 2.227 stabala drveća.

Sva kiša koja padne na površinu parka se sakuplja, filtrira i vraća u sistem.

Park sadrži i jedan veći prostor za organizovanje kulturnih događaja i predstava, koji može da primi i do 900 ljudi. Ovaj prostor je povezan i biciklističkim stazama, a tu su i restorani i kafići.

Velika pažnja posvećena je održivosti celog parka, pa je zato on opremljen sistemom za prikupljanje kišnice, te se kišna voda sa parka i okolnog puta sakuplja, filtrira, a zatim vraća u sistem vodenih površina.

Zelena gradnja

Kroz čitav projekat su korišćeni reciklirani materijali, a bambusovo drvo iz održivih izvora je upotrebljeno kao zamena za tvrdo drvo. Takođe, svo osvetljenje čini energetski efikasna LED rasveta, a projekat je nedavno dobio i kinesku nagradu za zelenu gradnju.

Foto: Sasaki, Insaw Photography, Gu Yueping, Zhang Qianxi

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *