Osim povećanja vrednosti prirodnog ambijenta, smanjuje se buka kao i emisija CO2; Foto: 3LHD
Zelena gradnja

Centar Zagreba dobija prve zelene održive zgrade

Osnova karakteristika ovog projekta je tišina i zelenilo. Automobili neće biti vidljivi unutar kvarta, nego će biti skriveni ispod pravog parka.

U samom centru Zagreba uskoro će se realizovati novi zeleni projekt kompanije VMD Model kojim će se revitalizovati donjogradski blok. Na konkursu je pobedio idejni projekat studija 3LHD, a sve će se urediti prema glavnoj ideji – novi park, a ne kvart!

Iako je reč o stambenom projektu u centru Zagreba, karakteristika projekta je tišina i zelenilo. Automobili neće biti vidljivi unutar kvarta, nego skriveni ispod zemlje. Osim povećanja vrednosti prirodnog ambijenta, smanjuje se efekat urbanog toplotnog ostrva, buke kao i emisije CO2. Na zgradama će biti i prvi zagrebački vertikalne bašte. Blok neće biti zatvoren, nego će javnost dobiti i novi park, piše Novac.hr.

Novi zagrebački blok neće biti zatvoren, nego će javnost zapravo dobiti i park!

– Analiza zagrebačke tradicije donjogradskih blokova, javnih prolaza koji su u njima uvek prisutni, visoke izgradnje i parkova unutar blokova rezultirala je konceptom novog zelenog urbanog bloka – kaže Saša Begović, arhitekta i jedan od osnivača studija 3LHD.

Foto: 3LHD

Kvalitetan urbani život

– Nasuprot suzdržanom oblikovanju uličnih fasada, u unutrašnjost bloka biće smeštene zgrade okružene parkom, čiji će volumeni biti kaskadno razvedeni u osnovi i po visini, intenzivno korespondirajući s blokovskim parkom i zelenim vrtom. Osnovna ideja novog bloka je u pešačkom povezivanju dve ulice, jasnoj vidljivosti i pristupu gradu i bloku, stvaranju nove velike zelene površine – urbanog parka u unutrašnjosti bloka – objašnjava Saša Begović i dodaje da se uvođenjem parka u unutrašnjost podiže kvalitet stanovanja ne samo stanarima unutar bloka, već i okolnim zgradama.

Foto: 3LHD

Ostvarena je želja investitora da sve bude skriveno pod zemljom poput parkiranja, odlaganja smeća i sličnog.

Projekt obuhvaća nekoliko različitih stambenih tipologija. Dvoetažne kuće u nizu s pred-vrtom (tzv. townhouse) koje omogućuju vrlo kvalitetan život u kontaktu s terenom, u mirnoj unutrašnjosti bloka.

Zatim su tu stanovi s većim terasama koje povećavaju kvalitet života na otvorenom, stanovi s velikim lođama, pogledom na grad, te na poslednjoj etaži najveći stanovi, s terasom i vizurom na celi Zagreb.

Foto: 3LHD

Boravak u zelenilu

Projekat uključuje i vrtić kao i igralište za decu te će biti stvoren čitav jedan događaj boravka u zelenilu. Predviđene su i žardinjere po zgradi i zeleni zidovi. Sistem održavanja zelenila biće i kroz prikupljanje kišnice. Takođe, za biljke će se brinuti kompanija VMD servis koja i inače radi na održavanju njihovih zgrada. Projekt je zamišljen i po želji investitora da je sve skriveno pod zemljom poput parkiranja, odlaganja smeća i sličnog.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *