Gumeni beton koji trpi udare; Foto: Far Eastern Federal University
Materijali

Ruski naučnici razvili gumeni beton za vojne objekte koji pri udaru ne puca

Ovaj beton napravljen je tako da može primiti udarce projektila, a da pritom struktura ostane stabilna.

Objekti namenjeni vojnoj ili civilnoj zaštiti, zbog svoje funkcije, uglavnom su masivne betonske strukture. Imajući ovo u vidu, ruski naučnici iz Centra za vojne studije s Federalnog Instituta na Dalekom istoku, nedavno su razvili novu vrsta betona koja je pri udaru projektila daleko otpornija na pucanje od standardnih betona, piše EurekaAlert.

Novi „gumeni beton“ navodno je šest do devet puta otporniji na pucanje od običnog betona.

Tajna je, naravno, u specijalnoj recepturi. U ovom betonu cement nije jedini vezivni sastojak. Oko 40% cementa zamenjeno je vezivom koje čini pirinčana opna, drobljeni krečnjak i silikatni pesak. Ova smesa daje betonu elastičnost, na neki način poput gume, te se pri izloženim udarima kompozit sabija i zatim vraća u prvobitno stanje, bez pucanja.

Novi „gumeni beton“ navodno je šest do devet puta otporniji na pucanje od običnog betona. Pored ovoga, on se dobro izliva, te je pogodan za izgradnju podzemnih građevina poput bunkera.

Beton od otpada

Dodatna pogodnost upotrebe ove vrste betona je u činjenici da se za njegovu proizvodnju koriste otpadni proizvodi, što smanjuje troškove i pozitivno se odražava na održivost.

„Bilo nam je važno da se beton drži što duže dok ne dođe do pucanja, jer kada dođe do prve pukotine pitanje je vremena kada će se celokupna konstrukcija urušiti. Danas ceo svet radi na razvijanju protivterorističkih bezbedonosnih objekata, koji bi branili druge strukture od udara granata ili avionske nesreće. Mi smo ovom problemu pristupili iz našeg ugla i razvili materijal otporan na udarce. U sledećoj fazi imamo nameru da stvorimo beton otporan na zračenje.“, rekao je profesor Roman Fediuk.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *