Dame i gospodo, predstavljamo vam Recikloder!
Zelena gradnja

Hoće li ovo biti prvi neboder izgrađen od recikliranih materijala?

Ovaj projekat u Kopenhagenu predstavlja dokaz da visoke zgrade ne moraju da budu izgrađene na štetu prirodnog okruženja, kao ni životnog komfora ljudi.

Danske arhitektonske firme Lendager Group i TREDJE NATUR su udružile snage kako bi zajedno isprojekatovale zgradu zvanu CPH Common House, odnosno prvi neboder na svetu koji bi mogao biti izgrađen recikliranim materijalima. Ispunjen zelenilom u svim svojim delovima, objekat bi imao stepenastu strukturu, a samo na procesu izgradnje izbegla bi se emisija ugljenika od procenjenih 1.174 tona.

Strategije održivosti i cirkularnosti uključene su u ovaj projekat od prve skice!

„Želimo da pokažemo kako se može graditi visoko bez gubitka veze sa istorijskim kontekstom okruženja i čovekom kao proporcionalnim orijentirom. Strategije održivosti i cirkularnosti uključene su u ovaj projekat od prve skice!“, istakle su za ArchDaily danske arhitekte.

Njihov plan je da se iskoristi 17.577 tona recikliranog otpada, u koji spadaju slomljene pločice i opeke, koji bi se koristili za izradu poda, kao i prozorske okvire koji bi ponovo mogli da se koriste kao reciklirane drvene zidne i podne obloge.

Svetlo kao inspiracija

Projekat CPH Common House svojim dizajnom omogućava prodor veće količine svetlosti u unutrašnjost stanova, kao i stvaranje prostora za terasaste zelene površine.

Ništa se ne baca

Ovaj stambeni kompleks će reciklirati i vodu. Naime, sva kišnica će se sakupljati i koristiti za navodnjavanje biljaka na terasama. Takođe, planirano je i da se celokupan otpad, koji budući stanari budu proizvodili, razdvaja, kompostira i reciklira.

Kako bi se uspostavila veza sa postojećim urbanim tkivom, uz objekat je organizovan i poslovni blok površine 30.000 kvadratnih metara, koji ima aktivan odnos sa okolnim gradskim prostorom.

Terasasti prostori i prostrano dvorište u podnožju objekta omogućavaju okupljanje lokalnog stanovništva, dok stanari zgrade imaju pristup i privatnim krovnim terasama.

Recikloder

Ipak, jedini problem je što ovaj projekat samo predlog, a pitanje je i da se on usvoji, da li bi od nadležnih institucija dobio zeleno svetlo za gradnju. Ideja je svakako veoma zanimljiva, a ako se ovaj neboder izgradi biće to prvi recikloder na svetu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *