Izdvojeno, Zelena gradnja

Prva kula na svetu koja neće emitovati ugljen-dioksid

Neboder koji svojim oblikom odaje počast industrijskim dimnjacima, postaće novi orijentir kako se struka ophodi prema prirodnoj okolini.

Associated Architects potpisuju projekat Curzon Wharf u Birmingemu koja će, po rečima arhitekata, biti najzelenija kula na svetu.

Oni su saradnji sa inženjerskom konsultantskom kućom Cundall, razvili izolacione materijale kako bi se smanjila potrošnja energije do minimuma.

Objekat će se energijom snabdevati iz održivih izvora, što znači da u svom svakodnevnom radu neće emitovati CO2 u atmosferu, piše Dezeen.

Zgrada je projektovana tako da uklanja ugljen-dioksid iz atmosfere.

„Jednom kada bude bila realizovana, kula Curzon Wharf može biti primer kako bi trebalo razvijati net-zero objekte širom sveta.“, rekao je arhitekta Alex Carter.

Postizanje net-zero tokom životnog veka ove zgrade ne podrazumeva samo uklanjanje emisije CO2 već i uključivanje sistema koji aktivno uklanjaju ugljenik iz atmosfere. Međutim, nije objašnjeno kako će to tačno raditi…

Omaž industrijskim dimnjacima

Kompleks će biti pozicioniran poput kapije ka centru grada „kao kompozicija skulpturalnih formi“, dostižući visinu od 165 metara u svojoj najvišoj tački. Najviši toranj, od 53 sprata, imaće 498 stanova, dok će drugi po visini imati 41 sprat i biće u funkciji studentskog smeštaja.

Manja zgrada od 14 spratova koristiće se kao co-living prostor sa 265 stambenih jedinica, dok će se u četvrtom i najnižem devetospratnom objektu nalaziti kancelarijski prostori.

Dve više kule dizajnirane su na način da odražavaju proporcije obližnjeg BT tornja i odaju počast visokim industrijskim dimnjacima, koji su se nekada mogli videti u gradskoj panorami.

Šah fasada

Sve četiri zgrade u završnoj obradi imaće iste fasade, koje će karakterisati šahovski dizajnirani crveni paneli, koji su u skladu sa starim zgradama od cigle i industrijskim arhitektonskim nasleđem. Izgled šahovskih polja postići će se naizmeničnim postavljanjem Corten ploča i staklenih panela. Međutim, paziće se da stakla ima u što manjoj količini kako bi se osigurao što viši nivo toplotne izolacije.

Da bi se postigao net-zero ugljenika tokom životnog veka zgrada, fasada će biti izolovana i dizajnirana po Passivhaus standardima, dok će svi prozori biti trostruko zastakljeni.

Obnovljivi izvori

Grejanje zgrade, uključujući i zagrevanje vode, biće organizovano toplotnim pumpama, dok će se električna energija dobijati preko obnovljivih izvora, kao što je solarna energija preko fotonaponskih sistema. Potrošnja električne energije biće svedena na, kako navode arhitekte, „vrlo nizak nivo“ maksimizovanjem dnevnog svetla i korišćenjem LED osvetljenja kao i pametnih sistema koji će upravljati rasvetom u objektima.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. miki

    tako elegantno, efikasno …. fantastična arhitektura!

Оставите одговор

Obavezna polja *