Arhitektura

Ovaj gigantski neboder mogao bi da troši više CO2 nego što proizvodi

Predstavljen objekat osmišljen je za njujorško ostrvo Ruzvelt, a njegova forma inspirisana je biljkom mandragora po kojoj je i dobio naziv.

Pariski arhitektonski studio Rescubika izašao je sa idejnim rešenjem zgrade The Mandragore visoke 737 metara. Njihova zamisao stambenog tornja inspirisana je formom istoimene biljke, koja ima ljudski oblik, te su želeli na taj način da kreiraju vezu između čovečanstva i prirode, ali i kao podsetnik da moramo čuvati našu životnu sredinu kako bismo živeli u simbiozi sa planetom.

The Mandragore bi bila najviša zgrada na svetu koja troši više CO2 nego što proizvodi.

Ovaj projekat predstavlja odgovor na ideju o „gradu budućnosti“ koji će ozbiljno razmotriti emisiju ugljenika i postići karbonsku neutralnost do 2050. godine, piše Designboom. Kako bi se postigao ovaj ambiciozni cilj, studio Rescubika predstavio je rešenje ekološkog stambenog tornja, koji u svojoj unutrašnjosti sadrži rezervoar koji apsorbuje više ugljendioksida nego što ga stvara.

Ako bi se ovaj projekat realizovao, The Mandragore bi bila najviša zgrada na svetu koja troši više CO2 nego što proizvodi.

Obnovljivi izvori energije

Iako još uvek nije poznata detaljan struktura objekta The Mandragore, arhitekte iz Rescubika su predložile upotrebu materijala zasnovanih na drvetu kao i primenu raznovrsnih mera za dekarbonizaciju vazduha. Takođe, predviđena je i upotreba obnovljivih izvora energije, poput toplotnih pumpi na principu funkcionisanja vazduh-zemlja.

Predviđeno je 36 vetrogeneratora, 1.600 stabala, 24.500 m2 zelenih zidova kao i 7.000 m2 fotonaponskih panela.

Kroz predstavljeni projekat razmatra se i koncept nazvan „energetska trezvenost“ kojim se promovišu promene u načinu života građana i raznovrsnim gradskim transformacijama radi postizanja karbonske neutralnosti. Imajući ovaj cilj na umu svaki stan objekta će imati radnu sobu, kako bi što više ljudi moglo da radi od kuće i kako bi se smanjila gužva u saobraćaju.

Prema predstavljenom projektu The Mandragore će imati preko 160 spratova, a čitav kompleks bi sadržao 36 vetrogeneratora, 1.600 stabala, 24.500 kvadrata zelenih zidova, kao i 7.000 kvadrata fotonaponskih fasadnih panela.

Dug put do realizacije

Hoće li ovakva zgrada ikada ugledati svetlost dana? Teško je reći ali jedno je sigurno – ovakve ideje podstiču ljude da više razmišljaju u kakvim uslovima živimo i hoćemo li sačuvati planetu za buduća pokolenja.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *