Izdvojeno, Svetski projekti

Vazdušni tunel omogućio Šaolin monasima da lete

Legendarni Šaolin monasi iz kineske provincije Henan neće nas više oduševljavati samo kung-fu veštinama već i sposobnošću letenja!

Po projektu letonskog arhitekte Austrisa Mailitisa i njegovog biroa Mailitis Architects u Kini je nedavno izveden Hram letećih Šaolin monaha. Radi se o jedinstvenom paviljonu sa tribinama u čijem srcu se nalazi ogromni vazdušni tunel koji omogućava monasima ali i posetiocima da levitiraju i lete.

Inspiracija za oblik ove strukture proistekla je iz samog imena Šaolin što znači „planina u šumi“

 

Ova jedinstvena struktura, inspirisana okolnim planinama Song u centralnoj Kini, oblikovana je tako da poštuje okruženje ali i istorijski kontekst mesta u kojem je rođen Zen budizam i Kung Fu zbog čega je i cela lokacija dodata na listu Svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Hram letećih Šaolin monaha je neobični amfiteatar i platforma za vežbanje umetničkih veština. Inspiracija za oblik ove strukture proistekla je iz samog imena Šaolin što znači „planina u šumi“. Zbog toga je ovaj amfiteatar od 230 sedećih mesta konstruisan u obliku planine i predstavlja horizontalnu ravan Zemlje, dok je vazdušni tunel imitacija velikog drveta i simbolizuje stub duhovnosti.

Način izgradnje kombinuje moderne i drevne tehnike. Dok je čelična struktura sečena laserski, amfiteatar je sagrađen od ručno klesanog kamena koji je vađen iz lokalnog kamenoloma.

Amfiteatar površine 615 kvadratnih metara predviđen je za primi posetioce za gledanje performansa, a oni najhrabriji mogu se i oprobati u letenju.

Dok je čelična struktura sečena laserski, amfiteatar je sagrađen od ručno klesanog kamena koji je vađen iz lokalnog kamenoloma.

 

Vazdušni tunel osmislila je kompanija Aerodium koja je razvila tehnologiju koja omogućava monasima i posetiocima da levitiraju zahvaljujući jakim udarima vetra. Mašinsko postrojenje postavljeno je ispod scene i obloženo je zvučnom izolacijom tako da ne remeti performanse.

Austris Mailitis dobio je ovaj posao nakon slučajnog sastanka sa ljudima iz Šaolina koje je upoznao na Svetskoj izložbi u Šangaju 2010. godine gde je bio izgrađen paviljon Letonije po njegovom projektu. Slučajni sastanka je urodio plodom!

Crteži

Osnova
Osnova
Presek
Presek

Foto: Ansis Starks

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *