Stare daske od ariša poslužile su za fasadu; Foto: Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky
Izdvojeno, Zelena gradnja

Ništa se ne baca! Ovako izgleda reciklirana kuća u Čileu

Zadatak za arhitekte bio je da se pri izgradnji kuće iskoristi što više materijala koje je porodica sakupljala tokom dugog niza godina. Rezultat izgleda ovako!

Dugačka, a uska kuća na dve vode podignuta je na brdovitom terenu s kojeg se pruža pogled na čileanske vulkane Osorno i Kalbuko. Osim toga što je porodica želela da njihov budući dom ima dobar pogled na ove prirodne atrakcije kao i da ima što više prirodnog svetla u enterijeru, projektni zadatak za arhitekticu Maria Laura Cristi i biro Tramarquitectura bio je da se u projekat uključi što više recikliranih materijala i predmeta, od kojih su poneki i iz prošlog veka, koje je bračni par sakupljao tokom godina.

Projekat je urađen u saradnji s vlasnicom kuće, koja je inače i umetnica, i kojoj će ova kuća od 200 kvadrata služiti i kao atelje. Tako je nastala ova nesvakidašnja kuća eklektičnog enterijera i eksterijera koja pruža svojim vlasnicima dobru energiju za život i rad.

Gornja etaža; Foto: Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky

Kuća oblikom podseća na klasičnu kolibu, ali koja je reinterpretirana novim ali i starim materijalima.

Imajući u vidu zahteve klijenata, arhitekte su osmislile kuću na dve etaže koja svojim oblikom podseća na klasičnu kolibu koja se može videti na jugu Čilea, ali koja je reinterpretirana novim ali i starim materijalima. Naime, jedna fasada urađena je od metalnih panela dok su severna, istočna i južna fasada od metalne konstrukcije koja je obložena recikliranim daskama od ariša koje su postavljene dijagonalno kako bi se vizuelno postigla dinamika, pišu arhitekte za ArchDaily.

Daske od ariša postavljane su u riblju kost; Foto: Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky
Severna fasada; Foto: Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky

Dupla visina

U kuću se ulazi s istočne strane duple visine u kojoj je zimska bašta okupana svetlom. Ona je dekorisana sa bezbroj predmeta kojima je unet nov život.

U severnoj strani kuće, koju takođe karakteriše dupla visina, smestila sa dnevna soba, sa trpezarijom kao i integrisana kuhinja koja je praktično okvir za gornju etažu na kojoj je smešten atelje. Privatna zona je u južnom delu kuće sa spavaćim sobama, radnom sobom i kupatilom.

Dvostruka visina prostora načičkana starim predmetima; Foto: Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky

Nameštaj, rasveta, detalji, slike – sve je to deo porodične kolekcije koja je sačuvana ili je sakupljana tokom dugog niza godina

U enterijeru je malo toga novijeg datuma. Nameštaj, rasveta, detalji, slike, prekrivači – sve je to deo porodične kolekcije koja je sačuvana ili je sakupljana sa raznih mesta tokom dugog niza godina. Zbog toga ovaj dom deluje tako toplo i ušuškano!

Ulaz u kuću bogat je zelenilom i recikliranim predmetima; Foto: Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky

Grafički prilozi

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *