Arhitektura

Kina gradi Šumski grad u borbi protiv zagađenja vazduha

Zeleno, volim te zeleno! Zgrade bi uskoro mogle postati vertikalni parkovi koji pokrivaju strukture od čelika i betona.

Tek što je prošle nedelje predstavio projekat izgradnje objekta u formi vertikalne šume, arhitekta Stefano Boeri izložio je novu ambicioznu zamisao o izgradnji čitavih zelenih gradova. Italijanski arhitekta javnosti je prikazao plan Šumski grad koji podrazumeva izgradnju celog kompleksa zgrada koje su prekrivene zelenilom a sve u cilju efikasne borbe sa zagađenjem vazduha u Kini. Prvi grad na kom bi se implementirala zamisao Stefano Boeria bio bi Ljudžou.

Projekat Šumski grad predstavlja master plan čijom bi se primenom podstakao održiv rast u Kini, zemlji koja svake godine ima sve veći problem sa zagađenjem vazduha do kog dolazi usled nagle urbanizacije, jer se milioni ljudi godišnje sele iz sela u grad, piše Inhabitat.

Poveren nam je zadatak da osmislimo projekat celog grada gde imate 100 ili 200 objekata čije su fasade prekrivene drvećem i biljkama.

– kaže arhitekta Stefano Boeri.

On dodaje i „da će se početi sa gradnjom krajem ove godine. Do 2020. godine možemo da očekujemo da ćemo imati prvi Forest City u Kini.“, rekao je arhitekta Boeri.

Prvi Forest City planiran je za grad Ljudžou u kom trenutno živi oko milion i po ljudi. Ukoliko ovaj projekat pokaže rezultate, Stefano Boeri se nada da će drugi Forest City biti primenjen u gradu Šiđadžuang, koji važi za jedan od najzagađenijih kineskih gradova.

Plan je da se počne sa ozeljenjavanjem grada krajem ove godine.

Foto: Stefano Boeri

Srodni linkovi na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *