Morava IV u Kragujevcu; Foto: Relja Ivanić
Domaći projekti, Izdvojeno

Morava IV u Kragujevcu: Zgrada koja provocira i svaki put iznova komunicira sa posmatračem

Na objektu je predviđena  kombinacija ventilisane i kontaktne fasade, dok je dinamičnost bele fasadne forme ostvarena korišćenjem perforiranih prozorskih šalona.

Sa biroom Bina studio upoznali smo vas kroz projekat kantine „Culinaris“– prvog u nizu realizovanih objekata šireg kompleksa MIND parka koji je u izgradnji u Sobovici, nedaleko od Kragujevca.

Ovog puta, arhitekte iz grada na Lepenici predstavljaju nam projekat višeporodične stambeno-poslovne zgrade Morava IV, objekta od preko 4.300 kvadrata završenog 2022. godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Objekat zauzima površinu 4.310 kvadratnih metara; Foto: Relja Ivanić

Oblikovanje podržano dodatnim budžetom

Zadatak je, kako saznajemo, bio isprojektovati stambeno-poslovni objekat namenjen tržištu Kragujevca koji će svojim karakteristikama skrenuti pažnju posmatrača.

„Kako je objekat deo kontinualnog niza, imali smo slobodu arhitektonskog izraza u oblikovanju ulične i dvorišne fasade objekta“, kaže za naš portal arhitekta Bojan Pavlović, osnivač studija.

Dodaje da je, bez obzira na komercijalno opredeljenje, od strane investitora prepoznata važnost oblikovanja koja je podržana dodatnim budžetom, što je „danas prava retkost“.

Bez obzira na komercijalno opredeljenje, investitor je prepoznao važnost oblikovanja; Foto: Relja Ivanić

Organizacijom i oblikovanjem vodilo se računa o tome da se ispoštuje građevinsko nasleđe u okruženju i omogući dalja transformacija prostora.

Predloženim arhitektonskim rešenjem težilo se formiranju balansa između postojećeg stanja i predviđenih urbanističko-građevinskih intervencija.

„Prilikom formiranja gabarita objekta, odnosno organizacijom i oblikovanjem vodilo se računa o tome da se ispoštuje građevinsko nasleđe u okruženju i omogući dalja transformacija prostora sa ciljem formiranja kvalitetnije građevinske strukture, kako u materijalizaciji tako i u samoj arhitektonskoj formi“, objašnjava Pavlović.

Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić

Objekat koncipiran kroz dva osnovna korpusa

Analizom uslova na lokaciji, kapaciteta i ograničenja postojećeg objekta i parcele, kao i prema programu investitora i prostornim mogućnostima, projektovan je objekat spratnosti Po+P+5+povučena 6. etaža. Zgrada je koncipirana kroz dva osnovna korpusa, jednog orijentisanog prema saobraćajnici i drugog koji se razvija u dvorišnom delu.

„Planiranjem pasaža, obezbeđen je pristupni prostor do stambenog ulaza i pristupa poslovnom delu objekta kao i otvorenom prostoru u dvorišnom delu koji je opredeljen za odmor, igru dece i boravak na otvorenom“, navodi kragujevački arhitekta za naš portal.

Pristupni prostor se nastavlja na internu saobraćajnicu, koja je nivelisana u skladu sa postojećim niveletama na terenu. Uz saobraćajnicu je obezbeđeno parkiranje na otvorenom, u dvorišnom delu, koja se nastavlja do podrumske etaže u okviru koje je organizovano parkiranje.

Jedan korpus orijentisan je prema saobraćajnici, dok se drugi razvija u dvorišnom delu; Foto: Relja Ivanić

Dinamičnost bele fasadne forme ostvarena je korišćenjem perforiranih prozorskih šalona.

Kako dalje navodi Pavlović, povlačenjem tamnosive mase prizemne etaže i vertikale iznad pasaža ističe se kaskadno oblikovana bela masa koja “komunicira” sa posmatračem, svaki put na drugačiji način.

„Dinamičnost bele fasadne forme ostvarena je korišćenjem perforiranih prozorskih šalona“ – kaže naš sagovornik.

Na projektovanom objektu predviđena je kombinacija ventilisane i kontaktne fasade sa elementima ozelenjavanja i zasenčenja.

Zastupljena su tri tipa završne obrade ventilisane fasade: Aluminijumska (J-bond “Alumil”), “Trespa” fasadni paneli i “Equitone” fiber-cementne ploče.

Na objektu su zastupljena tri tipa završne obrade ventilisane fasade; Foto: Relja Ivanić

Aluminijumska vetrena fasada

Deo fasadnog korpusa orijentisanog ka ulici obložen je završnom kasetiranom aluminijumskom vetrenom fasadnom tipa J-bond („Alumil“) sa perforiranim pokretnim “kasetama”/poljima preko prozorskih otvora i terasa.

„Njihova uloga je da se obezbedi privatnost i komfor u toku boravka na terasama i smanji negativni uticaj buke sa prometne saobraćajnice“ – objašnjava Pavlović.

Fasadne zone oko prozora i terasa ispod mobilnih perforiranih aluminijumskih kaseta/šalona tretirane su kao kontaktna fasada u beloj boji, tipa “Demit”).

Fasadne zone oko prozora i terasa tretirane su kao kontaktna fasada u beloj boji; Foto: Relja Ivanić

Panel ima prirodnu boju sa „cloud“ efektom i teksturu cementa sa završnom površinom koja ima diskretne brazde.

Tamnosivi delovi objekta orijentisanog ka unutrašnjem dvorištu (terase, prostor između prozora) izvedeni  su u sistemu ventilirane fasade.

Deo ventilisanih fasadnih ravni obložen je fiber-cementnim pločama “Equitone Tectiva” (TE20), deo “Equitone natura” (N251), debljine 8 mm, fiksiranih “nevidljivom” mehaničkom vezom.

„Panel ima prirodnu boju sa ‘cloud’ efektom i teksturu cementa sa završnom površinom koja ima diskretne brazde (‘grooved surface’), horizontalno orijentisane“ – navodi kragujevački arhitekta.

U okviru terasa, planirane su manje žardinjere kao deo pocinkovanih metalnih nosača/”maski” spoljnih jedinica klima uređaja, koje će dopunjavati zeleni fond sa prizemne etaže i povećati kvalitet stanovanja i estetski nivo objekta.

Tamnosivi delovi objekta izvedeni su u sistemu ventilirane fasade; Foto: Relja Ivanić

Lokacija kao najveći izazov

Što se tiče faze projektovanja, naš sagovornik ističe da je najveći izazov predstavljala sama lokacija, odnosno proporcija parcele koja je inicirala projektovanje objekta povećane dubine dvorišnog trakta i obezbeđivanje dovoljnog broja parking mesta kroz tri manje podzemne garaže.

„Projektovanje i izvođenje netipskih detalja je samo po sebi izazov. Bilo je potrebno osmisliti završne detalje, kako u enterijeru (ograde stepeništa) tako i u eksterijeru (svi elementi fasade) vodeći računa o maksimalnoj iskorišćenosti materijala, a sačuvati autentičnost“ – kaže na kraju osnivač Bina studija.

Foto-galerija

Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Faktografija
naziv objekta:

Višeporodična stambeno-poslovna zgrada Morava IV

mesto:

Kragujevac

klijent:

TP Morava d.o.o.

autor:

Bina studio

godina projektovanja:

2019.

godina izgradnje:

2020-2022.

površina:

4.310.06 m²

 

spratnost:

Po+P+5+pov.6. etaža

fotografija:

Relja Ivanić

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

9 komentara

 1. Miloš

  Užasna je, postala je glavna sprdnja u Kragujevcu

 2. miki

  baš je dobro, pametno rešenje

 3. Dex

  Kakva rugoba.Al lepse od unakrsno zakovanih dasaka preko lokala kao u vreme okupacije.

 4. Srdjan

  Kad šarke uhvati korozija, pa kad počne da curi niz fasadu, a nemogu da ye podmažuma ni otvore, biće zanimljivo

 5. Darko

  Čitam ove komentare i ne verujem…Da li ove komenatare pišu arhitekti? Dajte gospodo da vidimo Vaše izvedene stambene objekte? Da je više ovakvih projekata struka nam ne bi bila u problemu! Stvarno mi nije jasno, šta je po Vašim kriterijumima *(mislim na komentare čitalaca) dobra arhitektura?

  1. Boban

   Nemoj da se trudiš… Ovde pozitivni komentari čine možda 5%, ostalo je čista pljuvačina, osnovana i neosnovana, sa pokrićem i bez…

 6. Duško

  Zanimljivo resenje privlaci paznju kao gojazna osoba,kad god prodjem pokusavam da dam sansu da mi se svidi ali nikako.Osecam zatvorenost u dusi svaki put kad prodjem pord zgrade.

 7. Zoran B

  -očito tip nove japanske fasade privatnih stambenih jedinica. Unapred se vidi da se neće primiti ovde taj pelcer. A i zašto bi?

 8. Miki

  Jedna od retkih zgrada u Kragujevcu izgradjenih u poslednjih 30 godina kod koje je ulozen trud da fasada ne bude klasican demit u drecavoj boji ili „cecesija“. Nazalost, cesto cujem negativne komentare za nju, ali meni je odlicna, kamo lepe srece da je vise takvih…

Оставите одговор

Obavezna polja *