Kragujevac postaje IT grad; Foto: Promo
Aktuelno

Prostor Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu postaje srpska Silicijumska dolina

Pored regionalnih centara domaćih i globalnih IT kompanija, novi kampus sadržaće i startap inkubator, edukacionu akademiju za programere, muzej inovacija…

Na prostoru nekadašnjeg Vojno-tehničkog zavoda, prostorne kulturno-istorijske celine u srcu Kragujevca, za koji je prošle godine organizovan konkurs, kompanija „Solaris Alfa SNM“ pravi jedan od najsadržajnijih tehnoloških parkova na Balkanu.

Prema rečima Nikole Vrućinića, vlasnika kompanije, ovaj projekat i prostor doneće nemerljivi doprinos razvoju Kragujevca i ogroman finansijski kao i reprezentativni status gradu. „Ono u šta smo sigurni i vizija koju zajednički imamo je da Kragujevac od industrijskog prerasta u visokotehnološki centar Balkana, a sigurni smo i srpski Sillicon Valey“ – najavio je Vrućinić.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Vizija je da Kragujevac od industrijskog prerasta u visokotehnološki centar Balkana; Foto: Promo

„HTEC Group“ među prvim zakupcima

Prema njegovim planovima, u novom tehnološkom centru na mestu VTZ-a, pored regionalnih centara domaćih i globalnih IT kompanija, postojaće i startap inkubator, edukaciona akademija za programere, muzej inovacija i regionalni konferencijski centar namenjen za obuku, prezentaciju i promovisanje mladih inženjera.

Kako je najavljeno, među prvim zakupcima ekskluzivnog prostora biće i tehnološka kompanija HTEC Group, jedna od najbrže rastućih kompanija u Jugoistočnoj Evropi.

Očekivanja su da kroz budući kampus prođe preko 10.000 visokokvalifikovanih inženjera iz Evrope; Foto: Promo

U planu je i da se kompanija uključi u inicijativu da se na kragujevačkom univerzitetu razvijaju novi smerovi za razvoj IT sektora.

„HTEC Group“ već posluje u Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu, Banja Luci, Sarajevu, Rumuniji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i na drugim lokacijama u Zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, zapošljava preko 2.200 visokokvalifikovanih inženjera i radi za najveće svetske kompanije i projekte.

Očekivanja su da uz stalan broj od preko 300 zaposlenih, kroz ovaj kampus, kroz razne obuke, edukacije, konferencije i ostale događaje prođe preko 10.000 visokokvalifikovanih inženjera iz Evrope. U planu je i da se kompanija uključi u inicijativu da se na kragujevačkom univerzitetu razvijaju novi smerovi za razvoj IT sektora.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *