Pobedničko rešenje kragujevačkog konkursa
Izdvojeno, Konkursi

Ovo je pobedničko rešenje za obnovu Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu

Prvonagrađenim projektom predviđene su minimalne intervencije sa maksimalnim poštovanjem nasleđene strukture i fizionomije prostora, kulture i karaktera mesta.

Žiri međunarodnog urbanističko-arhitektonskog konkursa za urbanu obnovu i rehabilitaciju prostorne kulturno-istorijske celine „Vojno-tehnički zavod u Kragujevcu“ doneo je prošle nedelje odluku o raspodeli nagrada u okviru nagradnog fonda od osam miliona dinara.

Tako je, nakon kontroverznih vesti o obustavljanju konkursa, zvanično saopšteno da je prva nagrada u bruto iznosu od 4.000.000 dinara dodeljena autorskom timu koji čine Katarina Petrović, Marina Ilić i Nevena Balalić iz biroa DJEVE Collective i dr Aleksandra Đorđević iz Studija Petougao.

Osnovni cilj konkursa Arsenal – koji je raspisao Grad Kragujevac u saradnji sa Udruženjem urbanista Srbije –  bio je da se izabere najkvalitetnije urbanističko-arhitektonsko rešenje, koje korespondira sa okruženjem i prilagođeno je vrednostima ambijenta zaštićene prostorno kulturno-istorijske celine, a do predviđenog roka predato je ukupno 14 konkursnih radova.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Aksonometrija prvonagrađenog rešenja

Četiri osnovna principa

Prvonagrađeno konkursno rešenje polazi od četiri osnovna principa koji imaju za cilj stvaranje autentičnog, lokalno specifičnog i samoodrživog kulturnog distrikta. Principi razvoja su: (1) Senzitivnost i istorijska slojevitost, (2) Umreženost i kontinuitet prostora i programa, (3) Nova priroda i (4) Fazna realizacija.

Senzitivnost i istorijska slojevitost se posmatraju kao polazište, odnosno kao polazna vrednost za promišljanje prostora – minimalne intervencije sa maksimalnim poštovanjem nasleđene strukture i fizionomije prostora, kulture i karaktera mesta.

Projekat ima za cilj stvaranje autentičnog, lokalno specifičnog i samoodrživog kulturnog distrikta

Zatečena vegetacija se posmatra kao deo urbane strukture, čija funkcija prevazilazi nivo ekološkog komfora i elementa vizuelnog identiteta

Osnovne analize planske dokumentacije i integrisanosti urbane matrice pokazale su neophodnost za boljom umreženošću prostora i programa, ostvarivanjem vremenskog kontinuiteta i podsticanjem socijalne integracije.

Nova priroda, kao treći element, podrazumeva odgovornost prema prirodi i ljudima, i kao takva usmerava intervencije ka globalno definisanim ciljevima održivog razvoja (SDG).

Zatečena vegetacija se posmatra kao deo urbane strukture, čija funkcija prevazilazi nivo ekološkog komfora i elementa vizuelnog identiteta, te omogućava i podstiče ekonomsku i društvenu vitalnost.

Zatečena vegetacija se posmatra kao deo urbane strukture

Jasne i funkcionalne celine

Poslednji princip se odnosi na posmatranje faznosti kao elementa prostorno-ekonomskog koncepta, čime se nastoji doprineti finansijsko-logističkoj izvodljivosti projekta.

Faznost na nivou koncepta podrazumeva testiranje funkcija u manjem prostornom obuhvatu – Prototip zoni, pre implementacije na širu celinu.

Projektom je predviđeno formiranje 11 prostorno-programskih zona, koje imaju dvojaku funkciju – stvaranje jasnih funkcionalnih celina i usmeravanje fazne izgradnje prostora usled mogućnosti samostalnog funkcionisanja.

Projektom je predviđeno formiranje 11 prostorno-programskih zona

Eksperimentalni objekti služe kao specifična vrsta “showrooma” Vojno-tehničkog Zavoda.

Ovakav model omogućava planiranje, testiranje, ali i evaluaciju nakon određenog vremenskog perioda (tri godine) i potom implementaciju na nivou celine.

Redosled razvoja ostalih zona se utvrđuje na osnovu kriterijuma vlasničke strukture nad zemljištem i objektima, procenjenih troškova investicije, stepena zaštite ali i socio-ekonomskog učinka u okviru Prototip zone.

Kao jedan od osnovnih elemenata koncepta, izdvaja se formiranje eksperimentalnih objekata koji služe kao specifična vrsta “showrooma” Vojno-tehničkog Zavoda, ali i kao prostori socijalne participacije i visoke aktivnosti koji imaju funkciju generatora razvoja u okviru pojedinačne zone.

Eksperimentalni paviljoni dozvoljavaju testiranje novih materijala, novih tehnlogija i metoda građenja u maloj razmeri

Okvir za zadržavanje u prostoru

Eksperimentalni paviljoni podrazumevaju eksperiment na nivou programa, ali i u svojoj pojavnosti, s obzirom da dozvoljavaju testiranje novih materijala, novih tehnologija i metoda građenja u maloj razmeri.

Na mikroplanu, rešenjem je ostvarena programsko-prostorna veza između objekata Radionice Kulture/Arsenal trga i Muzeja Stara Livnica.

Upuštanjem platoa definisanog volumenom objekta Radionice Kulture, kao i ekstenzijom samog objekta i sadržaja na denivelisani Trg, kreiran je okvir za socijalizaciju, zadržavanje u prostoru, i poligon za manifestacije.

Novoprojektovane tribine, čiju materijalizaciju prati karakter kamena koji definiše prostor Trga Arsenal, doživljava se kao produženi deo Muzeja Stara Livnica i Radionice Kulture.

Poređenje – nekad i sad

Ostale nagrade i elektronski katalog

Žiri kojim je predsedavao kragujevački arhitekta Ivan Radulović doneo je odluku da drugu nagradu u bruto iznosu od 2.000.000 dinara dodeli radu koji potpisuje „Arco projekt“ d.o.o. iz Beograda.

Treća nagrada u bruto iznosu od 1.000.000 dinara pripala je timu u sastavu Milena VukmirovićAndreja BerićMilutin FolićAleksandar ĆopićNadica Perović.

Elektronski katalog konkursa možete pogledati ili preuzeti na ovom linku.

Grafički prilozi

Aksonometrija prvonagrađenog rešenja
Aksonometrija prvonagrađenog rešenja

Galerija rendera

Pobedničko rešenje kragujevačkog konkursa
Pobedničko rešenje kragujevačkog konkursa
Pobedničko rešenje kragujevačkog konkursa
Pobedničko rešenje kragujevačkog konkursa
Poređenje – nekad i sad
Poređenje – nekad i sad

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. V Putin

    Neka da rešenje ona mala što je konstruisala 50 000 kvadrata u Moskvi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *