Ana Đurić Konstrakta na nastupu u Torinu; Foto: Screenshot/YouTube/Eurovision Song Contest
Aktuelno

Inspiracija za autentično delovanje: Konstrakta dobila nagradu Društva arhitekata Beograda

Počasno priznanje DAB-a dodeljeno je ličnosti koja svojim delovanjem i umetničkim radom promišlja teme kao što su savremenost, kritičnost i odgovornost.

Umetnica i diplomirana arhitektinja Ana Đurić Konstrakta dobila je posebno priznanje Društva arhitekata Beograda„Nagradu za arhitektonski događaj godine 2022”.

Konstrakta je lično primila nagradu i zahvalila se na njoj na zatvaranju 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA) u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, saopštili su danas organizatori manifestacije.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Priznanje Konstrakti govori i o profilu i karakteru nagrade; Foto: Screenshot/YouTube/Eurovision Song Contest

Autentična stvaralačka ličnost

Predsednik Društva arhitekata Beograda Ivan Rašković istakao je da su dodelili „počasno priznanje ličnosti koja svojim delovanjem i umetničkim radom promišlja teme kao što su savremenost, kritičnost i odgovornost, koje su imanentne i arhitekturi”.

Prema njegovim rečima, Konstrakta je „autentična stvaralačka ličnost koja ima i arhitektonske nazore i posredno preporučuje arhitektonsku kulturu”.

„Priznanje ovoj ličnosti govori i o profilu i karakteru nagrade. Ovim priznanjem zahvaljujemo joj se na doprinosu i kreativnom promišljanju i inspiraciji za autentično delovanje”, naveo je Rašković, a prenosi Tanjug.

Uskoro počinje i evropski projekat LINA koji će predstavljati novi prostor za mlade arhitekte.

Članica organizacionog tima BINA Danica Prodanović najavila je da manifestacija nastavlja svoje aktivnosti na jesen, i organizuje izložbu u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Nišu, piše „Politika“.

Prema njenim rečima, uskoro počinje i novi evropski projekat LINA koji će „predstavljati jedan novi prostor za mlade arhitekte, one koji dolaze”.

Da, podsetimo, ovogodišnja BINA je održana od 26. maja do sedmog jula, a u fokusu manifestacije bilo je predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – Mis van der Roe (2022) na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *