Aktuelno, Enterijeri

Pierre Premier: Mali Pariz u Beogradu

Pierre Premier, prodavnica ženske odeće, obuće i nakita, više svetski poznatih brendova, nalazi se u Beogradu, glavnom gradu Srbije.

Osnovna ideja dizajna samog butika (prodavnice) zasniva se na konceptu koji počiva na čvrsto isprepletanim istorijskim i kulturnim sudbinama Srbije i Francuske. Postoje brojni spomenici u Srbiji koji svedoče ovakav odnos dvaju zemalja. Jedan od njih je upravo i Ulica Kralja Petra, gde se i nalazi butik, a koja reflektuje parisku Aveniju Pierre Premier de Serbie.

Koncept butika je francuski, inspirisan čistoćom i jednostavnošću linija, kao i kombinacijom boja koja se može sresti u tipično francuskim stanovima.
Osnovna ideja dizajna prodavnice bila je da prenese atmosferu stana (apartmana) mlade francuske devojke aristokratskog porekla, a koja je, na svoj način, predstavnica boemskog šika.

Koncept prodavnice definisan je kao „barocco rock-n-roll“. Posebni elementi u dizajnu korišćeni su kako bi se postigao taj efemerni utisak porekla. Pre svih, to je dekorativna oplata koja karakteriše klasični francuski enterijer. Zatim, tu je posebno dizajniran i napravljen drveni nameštaj: stolovi ukrašeni simboličnim oblicima kao što su strele, čiji se motiv ponavlja i na okviru velikog ogledala koje se nalazi u delu butika gde su garderobe. Ovi uočljivi elementi pogodni su za prezentaciju i isticanje robe, a u isto vreme, pružaju mogućnost za „igru“ sa prostorom, menjanjem postavke elemenata u enterijeru kada se za tim ukaže potreba.

Orman za izlaganje cipela i nakita napravljen je blago zakrivljen, kako bi prostor butika učinio bliskijim i približio ga izgledu pravog stana, a i kako bi izložena roba bila vidljiva iz više uglova. Pored cipela, unutar ormana, naći ćete izložene i Repetto baletske patike, kao i knjigu o Sezonama u Rusiji, Đagiljeva.

Šetajući se po butiku, naići ćete na još detalja koji su elegantno uklopljeni u prostor: pojačalo Marshall, električna gitara, na zidovima retke fotografije rok bendova i baletskih predstava iz Opere u Marseju. Sve su to vrlo autentični, ali dobro usklađeni detalji.

Bez intervencija na fasadi

Rad na uređenju prodavnice predstavljao je niz izazova. Zgrada u kojoj se nalazi butik Pierre Premiere, pod zaštitom je UNESCO, a to je, u velikoj meri ograničavalo arhitektonske intervencije unutar prostora butika.

Najteži zadatak bili su izlozi prodavnice. Iideja je bila da se napravi veći broj Ajfelovih kula različitih visina, koje bi privukle poglede prolaznika ostavljajući snažan utisak na njih, i koje bi, u isto vreme, doprinosile francuskom izgledu prodavnice. Ajfelove kule su visine od 60 cm do 1,5 m.

Filmska industrija i radnici do Ajfela

Konstruisanje Ajfelovih kula samo se učinilo kao neverovatno lako i genijalno rešenje. Skoro više od mesec dana tim se igrao sa isečcima i proporcijama, a ni jedan materijal se nije činio dovoljno dobrim da ideju izrazi tačno – da se ne da suviše težak i realističan izgled Ajfelovim tornjevima. Najzad, došlo je do saradnje sa scenografima iz filmske industrije, a za pomoć su se obratili i građevinskim radnicima, kako bi zajedno proizveli tu iskru genija Ajfela u različitim veličinama. Konačno, stiropor, lepak ii gipsani malter, kao i sati rada i strpljenje, doveli su nas do rezultata i uspeha.

Kako vam se sviđa enterijer ove modnog butika?

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *