Pobednički projekat EU Mies Award 2022; Foto: Ed Reeve
Dešavanja

Izložba „EU Mies Award 2022“ od četvrtka u Kulturnom centru Beograda

U Likovnoj galeriji KCB-a biće prikazana sva 532 nominovana projekta iz 41 zemlje, a poseban segment izložbe činiće prikaz srpskih selekcija od 2009. godine.

Izložba „Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/EU Mies Award Fondacije „Mis van der Roe“ biće otvorena od 16. juna do 7. jula 2022. u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, u okviru programa 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitektureBINA.

Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu „Mis van der Roe“ dodeljuje se svake druge godine, i njome se odaje priznanje kvalitetnoj arhitektonskoj produkciji u Evropi, i skreće pažnja na veliki doprinos evropskih profesionalaca, razvoj novih ideja i tehnologiju gradnje.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Town House prostor na Univerzitetu Kingston u Londonu po projektu Grafton Architects; Foto: Ed Reeve

Srpske selekcije kao poseban segment

Na izložbi u Beogradu će, u digitalnom formatu, biti prikazana sva 532 nominovana projekta iz 41 zemlje. Biće istaknuto 40 projekata koji su ušli u uži izbor, 7 finalista i dva nagrađena projekta.

Poseban segment izložbe činiće prikaz srpskih selekcija koje od 2009. godine redovno učestvuju u nominaciji za ovu prestižnu nagradu.

Kustos izložbe je Ivan Blasi, koji će biti prisutan na otvaranju i zajedno sa Snežanom Vesnić, komesarom srpske selekcije otvoriti izložbu.

Kandidate za ovu nagradu predlaže velika grupa nezavisnih stručnjaka iz cele Evrope, kao i udruženja arhitekata.

Ova nagrada ima za cilj da neguje arhitekturu na dva značajna načina: podsticanjem povećanog kretanja profesionalnih arhitekata u celoj Evropskoj uniji, kao odgovor na transnacionalne narudžbine i podržavanjem mladih arhitekata koji započinju svoju karijeru.

Kandidate za ovu nagradu predlaže velika grupa nezavisnih stručnjaka iz cele Evrope, kao i udruženja arhitekata.

Svake dve godine, žiri bira dva pobednika: jednog koji dobija Nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu, kao priznanje konceptualnog, tehničkog i konstruktivnog kvaliteta, i drugog koji dobija Nagradu za mladog arhitektu.

Svi nominovani radovi uvršteni su i u katalog nagrade i izložbu.

Zgrada La Borda dobila je 2022. nagradu za arhitekturu u nastajanju; Foto: Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona

Film o Lili Rajh u petak u Dvorani KCB

U okviru programa posvećenog saradnji sa Fondacijom “Mis Van der Roe”, u Dvorani Kulturnog centra Beograda će 17. juna u 17 časova biti održana i projekcija filma „[Na setu sa] Lili Rajh”, koji su kreirale autorke Laura Lizondo Sevilla, Débora Domingo Calabuig i Avelina Prat García.

Radi se o kratkometražnom filmskom projektu koji kombinuje originalne dokumentarne izvore sa novim vizuelnim materijalom čiji je cilj da dočara ograničeno priznanje ove žene u profesionalnoj oblasti, kao i mnogih drugih žena.

Film prikazuje karakterističan doprinos Lili Rajh u oblasti arhitekture, počev od njenog profesionalnog iskustva u oblasti dizajna, efemerne arhitekture i izložbenih prostora, i ukazaće na distorziju u predstavljanju Lili Rajh usled pretpostavke o rodnim ulogama u društvenom i kulturnom kontekstu, ne samo tog doba već i narednih decenija 20. veka.

Projekcija filma „[Na setu sa] Lili Rajh“ biće održana 17. juna sa početkom u 17 sati: Foto: BINA

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *