Skup je okupio više arhitektonskih biroa i izvođača iz domena isporuke, montaže i prodaje prirodnog kamena; Foto: Promo
Dešavanja, Materijali

Arhitekte u kamenolomu: Stručnoj javnosti predstavljen autohtoni srpski mermer

Mermer „Plavi tok“ ističe se po svojoj lepoti i odličnim tehničkim karakteristikama, a kao ukrasni element korišćen je i na brojnim javnim objektima u Beogradu.

Kompanija Balkan Mining Corporation, u saradnji sa Udruženjem građevinske industrije Privredne komore Srbije, organizovala je stručni skup arhitekata „on site“ – na licu mesta, u rudniku mermera „Plavi tok“, u mestu Tvrdići kod Požege.

Skup je okupio više arhitektonskih biroa i izvođača iz domena isporuke, montaže i prodaje prirodnog kamena, a arhitekte projektanti su imali priliku da se informišu, stručno edukuju i vide kompletan proces eksploatacije, proizvodnje, prerade i obrade kamenih blokova u rudniku.

Kamene ploče „Plavog toka“ arhitektama su prezentovane su u različitim dimenzijama i obradama – štokovano, peskirano, četkano, polirano.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Rudnik „Plavi tok“ u Tvrdićima kod Kosjerića; Foto: Promo

Potencijalna ležišta arhitektonskog kamena

Mermer “Plavi tok” je metamorfna stena pronađena na području Požege, Kosjerića i okolnih planina. Karakteriše ga masivna, brečasta struktura i izrazita plavkasto-siva boja po kojoj je dobila ime.

Geološki položaj Srbije je specifičаn, sa svojom pozicijom na liniji od Dunava, Moravom, Vardarom do Egejskog mora. Tom linijom postoji megarased, na sučeljavanju dve tektonske kontinentalne ploče, pri čemu se Azijska ploča podvlači pod Evropsku subdukcijom.

Ova tektonika je i uzrok čestih zemljotresa, koji su prisutni u ovom regionu. Pozitivna  strana je ta da kroz ovu zonu postoji čitav niz potencijalnih ležišta arhitektonskog kamena, koji su perspektivni za eksploataciju.

Ležište „Plavog toka“ prostire se na čitavih15 hektara; Foto: Promo

Od 1960. do 1990. Srbija je imala 15 preduzeća koja su se bavila eksploatacijom i preradom arhitektonskog kamena.

U periodu od 1960. do 1990. godine Srbija je imala 15 velikih društvenih preduzeća koja su se bavila eksploatacijom i preradom arhitektonskog kamena, sa proizvodnim kapacitetom od preko milion kvadratnih metara gotovog proizvoda i sa preko 10.000 direktno i indirektno zaposlenih radnika u ovom sektoru godišnje.

Eksploatacija i obrada arhitektonskog kamena u Srbiji, od 50-ih do 90-ih godina prošlog veka, pored proizvodnih pogona imala je i ozbiljnu bazu rudnika/kamenoloma, preko 30 ležišta, koja su obuhvatala više magmatskih stena, 15 vrsta mermera, 4 vrste klastičnih stena i raznih krečnjaka.

Kamene ploče „Plavog toka“ prezentovane su u različitim dimenzijama i obradama; Foto: Promo

Milion kubika rezervi kamena

„Plavi tok“ ističe se po svojoj lepoti i odličnim tehničkim karakteristikama i primenu ima u eksterijeru i enterijeru objekata na više hiljada objekata širom sveta.

Zanimljivo je istaknuti da je kamen „Plavi tok“ korišćen kao ukrasni element na brojnim objektima od javnog značaja u Beogradu – na zgradi Elektroprivrede Srbije, Vojno-medicinske akademije, zgradi bivših robnih rezervi kod Terazijskog tunela, na Terazijskoj česmi, u galeriji Hrama Svetog Save i u novoizgrađenim objektima – u poslovnom objektu Ušće II i u Kliničkom centru Srbije.

Ležište „Plavog toka“ prostire se na 15 hektara sa tri eksploataciona polja i 1.000.000 m³ rezervi kamena.

Arhitekte su imale priliku i da vide kompletan proces eksploatacije, proizvodnje, prerade i obrade kamenih blokova; Foto: Promo

Događaj treba da postane tradicionalni susret arhitekata sa ukrasnim arhitektonskim kamenom Srbije.

Prema navodima organizatora, ovo je bio prvi i jedinstven skup arhitekata u jednog domaćem rudniku, koji je pratilo i druženje sa slikanjem ispred bloka A-klase na platou vidikovca rudnika, sa kog je vidljiv rad u eksploatacionom polju.

Kako se napominje u saopštenju, ovaj događaj treba da postane tradicionalni susret arhitekata sa ukrasnim arhitektonskim kamenom Srbije.

Arhitekte su se na kraju obilaska rudnika slikale kraj bloka A-klase; Foto: Promo

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *