Izvođenje

Ovo je najveći kameni blok kojeg je isklesala ljudska ruka

Ovaj kamen će vam možda izgledati kao betonski temelj izliven na licu mesta, ali ovo je, ustvari, najveći kameni blok koji je isklesan ručno.

Nemački arheolozi su u kamenolomu Baalbek u Libanu pronašli savršeno isklesani kameni blok dužine 19,5, širine šest i visine 5,5 metara. S procenjenom težinom od 1.650 tona, arheolozi su ga proglasili za najvećim kamenim blokom iz drevnih vremena.

Nivo završne obrade, odnosno, glatkoće govori da je blok trebao da bude transportovan i iskorišćen bez prethodnog sečenja… ali bi najverovatnije pukao tokom prenosa – konstatuju arheolozi.

Procenuje se da su kameni blokovi stari 2000 godina kao i da su verovatno trebalo da budu iskorišćeni za izgradnju hramova.

I zaista, u neposrednoj blizini pronađeni su malo manji komadi (do 1.240 tona) s vidljivim oštećenjima. To upućuje da su neki od blokova bili pomerani i da se od tog plana odustalo jer se ustanovilo da su preveliki za bezbedan transport.

Procenuje se da su kameni blokovi stari 2000 godina kao i da su verovatno trebalo da budu iskorišćeni za izgradnju hramova karakteritičnih za to vreme.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *