Aktuelno, Izvođenje

Gotov pilon na mostu na Adi Ciganliji

Most koji se gradi na špicu Ade Ciganlije obeležiće ovih dana kraj još jedne značajne etape u izgradnji. Tim povodom u saradnji sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda obišli smo gradilište ovog mosta i pripremili foto izveštaj za sve naše posetioce.

Ono što obeležava ovu građevinsku etapu jeste spajanje zadnjeg raspona sa pilonom i taj posao će biti praktično završen u narednih nekoliko dana, pošto je ostalo da se izbetonira još oko 2 metra konstrukcije. Inače konstrukcija zadnjeg raspona je dugačka 200 metara i nalaziće se na 22. metru pilona. Podsećanja radi, zadnji raspon u čukaričkom zalivu “naguran” je na privremene stubove uz pomoć hidraulike, a do početka avgusta biće spojen sa pilonom kada će krenuti ugradnja prvih kosih kablova mosta koji će prodirati u stub na 105. metru pilona.

Pilon mosta se i dalje dograđuje, a ova grdosija će biti sastavljena od 39 betonskih segmenata koji će dostici visinu od 175 metara, dok će preostalih 25 metara pilona biti izrađeno od nerđajućeg čelika. Trenutno se gradi 24. segment sa kojim je pilon dostigao visinu od 108 metara. Sidrenje kablova koji će povezati konstrukciju mosta sa pilonom pokrenuće izgradnju glavnog raspona i premošćavanje glavnog toka reke. Glavni raspon mosta biće dugačak 376 metara. Kablovi koji će biti ugrađeni izrađuju se u Japanu, a biće ih 20 pari, čije će sidrenje biti obavljeno sa obe strane konstrukcije mosta i pokrivaće dužine od 100 do 375 metara.

Na novobeogradksoj strani izgrađeno je 4 od 5 preostalih stubova dok je u izradi platforma uz pomoć koje će biti “navučeno” 400 metara bočnog raspona istom metodom kao i na čukarickoj strani. Na strani male Ade odloženi su čelicni segmenti koji će po postavljanju činiti glavni raspon mosta. U toku je kvalifikacioni postupak za izbor izvođača radova severnih pristupnih puteva imajuću u vidu da za pristupne puteve sa Novobeogradske strane već postoje glavni projekti. Takođe je u toku kvalifikacioni postupak i za južne pristupne puteve sa čukaričke strane koji obuhvata izradu glavnog projekta i izvođenje radova. Završetak konkursa i potpisivanje ugovora o projektovanju i izgradnji južnih pristupnih puteva očekuje se u septembru ove godine.

(Beobuild)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *