Izvođenje

Cena renoviranja kupatila: Korak po korak kroz kompletno adaptiranje

Zbog čega renoviranje kupatila toliko košta? Analiziramo cene i troškove koje vas mogu sačekati usput.

Nakon kupovine starog stana, svi vlasnici se odlučuju da, za početak, renoviraju kupatilo. Takav je i ovaj primer gde je postojeće kupatilo sadržalo kadu, WC šolju sa vidnim vodokotlićem, veš mašinu i umivaonik. Odlučeno je da se zadrži postojeći raspored kupatila ali da se zamene stare sanitarije (kada, umivaonik i WC šolja), postavi ugradni vodokotlić i osveži izgled kupatila novim pločicama. Evo kako je tekao postupak!

Postojeće stanje kupatila

Želja vlasnika bila je da se dobije toplo i ušuškano kupatilo sa što više prostora za odlaganje. Osmišljen je njegov novi izgled gde je veš mašina skrivena u ormarić, a prostor iznad nje i ugradnog vodokotlića iskorišćen za ugradnju nameštaja po meri.

Kupovina novih pločica: domaća keramika od 150, uvozna do 600 evra

Nakon definisanja rasporeda elemenata u kupatilu i izrade detaljnih crteža, na red je došao odabir pločica. Njihov raspon cena prilično je velik. Prosečna cena pločice italijanskog ili španskog porekla kreće se od 15 do 30 evra/m2. Za prosečno kupatilo veličine 4 kvadrata potrebno je oko 20 m2 pločica sa uračunatim rasturom za sečenje. Znači, za kupovinu novih pločica boljeg kvaliteta je potrebno da izdvojite od 300 do 600 evra.

Nešto povoljnije ćete proći ukoliko se odlučite za domaće pločice. Za njih je potrebno je da izdvojite oko 7 evra/m2, odnosno, za celo kupatilo prosečne kvadrature potrebno je oko 150 evra.

U ovom primeru, korišćene su italijanske pločice u dve teksture: Jedna cvetna manjih dimenzija i druga jednobojna 60×60 cm.

Biranje novih pločica u salonu

Rušenje starog kupatila: oko 130 evra

Nakon kupovine novih pločica, počinje adaptacija kupatila. Uklanjanje starih pločica sa odnosom šuta na deponiju i pripremom, to jest, ravnanjem zida i poda za lepljenje nove keramike iznosi oko 3-4 evra/m2 što znači da je za kupatilo prosečne veličine potrebno od 60-80 evra. Skidanje starih sanitarija (kade, WC šolje, umivaonika) sa odnosom na šut iznosi oko 50 evra.

Znači, rušenje starog kupatila sa odvozom na deponiju košta oko 130 evra.

Uklanjanje starih pločica i sanitarija

Nove instalacije, hidroizolacija i gipsani radovi: oko 900 evra

Nakon rušenja, potrebno je da se izvrši zamena starih cevi za nove što se preporučuje za sve stanove starije od deset godina. Ovo predviđa postavku novih plastičnih cevi, postavljanje novih ventila i sifona. Cena za ove radove vrlo je okvirna i kreće se od 400 evra sa materijalom i zavisi od količine radova.

Ukoliko WC šolju u obliku monobloka menjate sa konzolnim modelom i ugradnim vodokotlićem, on se  zatvara gipsom pre postavke pločica. Cena montaže ugradnog vodokotlića i njegovog zatvaranja gipsom je oko 40 evra.

Na izravnate i pripremljene zidove postavlja se hidroizolacija oko kade na visini do 2 metra. Cena postavke hidroizolacije na zidove oko kade iznosi oko 12 evra/m2 što je oko 100 evra sa uključenim materijalom.

Cena suvog slivnika sa montažom iznosi oko 50 evra dok za razvod struje sa okvirnih šest izvoda košta oko 120 evra. Ukoliko se prepravlja veza sušača i postavlja novi, za to je potrebno da se izdvoji dodatnih 120 evra.

Za razne ostale građevinske radove kao što su krpljenje šliceva, poravnavanje zidova i priprema za lepljenje pločica, zaziđivanje nakon spajanja instalacije na vertikalu potrebno je da se izdvoji oko dodatnih 100 evra. I tako se nabralo do 900 evra

Postavka pločica nakon izrade hidroizolacije i gipsanih radova

Postavka keramike i krečenje plafona: od 190 do 230 evra

Za postavku keramike potrebno je da izdvojite oko 10 evra po kvadratnom metru (ili od 15 do 18 evra za područje Beograda) s uračunatim lepkom za lepljenje. Znači, za prosečno kupatilo potrebno je od 160 do 200 evra. Za ugaone lajsne i fug masu dodajte na ovu cenu još oko 30 evra po kupatilu.

Nakon postavljene keramike i fugovanja, ugradnje kade i ugradnog vodokotlića, plafon se kreči. Za prostorije u kojima je povećana vlažnost, preporučuju se masne, lateks boje.

Kupatilo nakon fugovanja pločica

Montaža nove sanitarije: 220 evra

Nakon završetka postavke i fugovanja pločica, u plafon se ugrađuje rasveta i montiraju se sanitarije. Dijapazon cena sanitarija je velik i zavisi od proizvođača. Domaći umivaonici i WC šolje su najpovoljnije i kreću se od 30 do 60 evra. Italijanski i španski modeli su, naravno, znatno skuplji i kreću se od 100 evra pa naviše.

Cena postavke sanitarija je oko 100 evra sa svim pratećim fazonskim elementima (EK ventili, šrafovi…). Ukoliko se postavlja ugradna kada sa obziđivanjem, moraćete izdvojiti još oko 120 evra.

Montaža sanitarija i nameštaja

Nameštaj za kupatila najbolje je da se izvodi od vlagootpornih materijala odnosno MDF-a. Ne savetuje se upotreba univera koji od vlage postepeno može da počne da bubri. Ipak, pošto je univer povoljnija varijanta nije redak slučaj da se ovaj materijal nađe u kupatilima.

Suma sumarum

Nakon svega analiziranog, dolazimo do konače cene prosečnog kupatila veličine od oko 4 kvadrata koja nije nimalo mala:

 1. kupovina pločica: od 150 evra (domaća keramika) do 600 evra (uvozna keramika)
 2. rušenje starog kupatila: oko 130 evra
 3. nove instalacije, hidroizolacija i gipsani radovi: oko 900 evra
 4. postavka nove keramike: od 190 do 230 evra
 5. montaža nove sanitarije: 220 evra

To znači da se cena kompletnog renoviranja kupatila kreće od 1.500 pa sve do 2.100 evra! U cenu nije uključena kupovina nameštaja niti novih sanitarija koja će podići ovu cenu za 200 pa sve do 600 evra u zavisnosti od kvaliteta.

Nakon svih navedenih radova, kupatilo iz primera je završeno. Pogledajte njegov konačan izgled:

Pre i posle: Pogledajte kako je adaptiran ceo stan

Foto: Gradnja.rs

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

31 komentara

 1. Milan

  Postovani,
  Kompletno renoviranje kupatila,ajde da kayemo neke srednje klase i da imate u vidu da je povrsina oko 5 kvadrata.Interesuje me neka okvirna cena, od-d0…?

  Srdacno

 2. Gojko

  Ma da ne vredi ništa renovirati a da se sve ne sruši. A pritom treba tu isplatiti radnika i šefu ratu za stan i auto.

 3. Laki

  U Beogradu ove cene vaze samo ako uspete da nadjete bas neke jeftinije majstore. „Beogradski“ majstori deru i pametuju kao da prave nuklearnu raketu.

 4. Maja

  Zaboravili ste cenu sanitarije. Dobra slavina ~100€ x 2, dobra wc šolja 200€, lavabo ~100€… Nameštaj 500€, staklena vrata ~100€, plus galanterija. Nova vrata su minimum 100€. Pljuni i zalepi kupatilo gde se pazi svaki € je 3000. Ako podignete sve za klasu više (estetski i kvalitetno) je već 5000€. Kupatilo na slici je sigurno koštalo 5-6000€.

  1. Sonja Brstina

   Tekst je vezan za cene samo za grube radove koje vas očekuju prilikom renoviranja kupatila. Na kraju je napomena da u cene nije uključena kupovina nameštaja i novih sanitarija.

  2. [email protected]

   Majo, takvo kupatilo kao sto je na slici uvrh 2500

 5. U ime majstora

  Maja je u pravu. I samo da kazem ovima sto bi da im se nesto, bilo sta uradi, a da pri tome plate majstoru 20-25 evra dnevno da i majstor treba da plati ratu, kiriju, struju pa i na kraju krajeva da i on zaradi stan. Slozit cemo se da nam svima to treba.

  1. Milka Stepanovic

   @ U ime majstora. Pa i Ja radnica u Maxi-ju moram da platim sve to,a moja dnevnica je 1000 dinara. Tako da „majstor“ mora da smanji dozivljaj. Svi bi mi voleli da „odradimo“ jedan posao za par dana i da zaradimo koliko za mesec.

   1. Stanko

    Samo da se nadovezem. Neko se skolovao da lepi plocice a neko da radi u maxiju. 🙂 svako bira sta voli. Vama ako je puno vi lepo zavrnete rukave i gas pa da vidite kako je lep posao, mozda vam se svidi.

   2. Branislav Obric

    Sigurno ti majstor to nece rafiti za prosecnu platu a ko nece da plati majstora neka radi sam….dobar majstor mora dobro i da se plati…

  2. Simke

   Majstore, ne pravi od lepljenja keramike nuklearnu fiziku…

   1. Pitagora

    I nuklearni fizičari su lošije plaćeni od majstora!

  3. Branka

   Prosecna LD u Srbiji je 500 eura. Sat rada je 3,5 eura. 10 sati rada je 35 eura. Hajde NEK bude i pet puta skuplje to je 175 eura. Ako majstor ima ratu za stan 300, režije 200, troškovi života za porodici 200, ljetovanje 500 eura ukupno je 1700 eura nikako ne može biti 3000-5000. I to samo ruke. A isti taj majstor radi na nekoj građevini za 1000 eura mesecno. Ni moj posao ne može raditi svako pa ne gulim ljudima kožu,

   1. Jovan

    Meni kad je nesto skupo ja probam sam to da uradim.A tom majstoru sto je dosao kod vas mora da dodje kolima, za kola treba gorivo, popravke kola, registracija. Pa onda taj alat sto koristi se kvari,zastareva,mora nov da se kupi. Lako je nekom radi u firmi oni mu obezbede sav alat i udri…Onaj sto kreci uzme 1e ko kvadratu od alata mu treba valjak od 300 dinara. a Uzme 100e za taj dan…A ja sam npr kupio masine u vrednosti od 10 000e i ne mogu 50ak evra dnevno da uzmem. A kad crkne ta masina sta bude? A jos sam ranije imao i legalnu radnju a to tek koliko kosta

    1. Branislav Obric

     Tako je Jovane kom se nesvifja neka neradi

 6. XXX

  Za sve one koji smatraju da je to posao koji svako moze da uradi neka urade sami zasto dzabe sa placaju kada svi to mogu da rade. I da se slozimo oko jedne stvari to je posao koji se odma uoci kada se otvore vrata i posao koji zahteva preciznost i ljubav. Za mene je keramika vrsta umetnosti. Kako se ophodite prema majstorima sve ih je manje i svi idu preko gde se taj posao i ceni i fino placa. A vama ostaju priuceni majstori, fusteri i secikese.

  1. Majstor

   Uzmite u obzir da je majstoru to bruto zarada i da mora od toga da uplati penzisko,zdravstveno i td ..Koliko mu ostane na kraju?Dodajmo i to da odgovara za posao i materijal koji je 8 puta skiplji od same ugradnje plocica.

  2. VERA GRUBER

   A GDE STE VI TO BILI U INOSTRANSVO; DA KAZETE DA SE PLACA TAMO FINO: ON DOBIJA 15,00 eVRA SATNICU I MORA TO DA URADI ZA NAJAKSNIJE ZA NEDELJU DANA – sto znaci je za jednu nedelju 600,00 Eura. A on nemoze da radi na crno. Ovde majstori nemaju svoje sopstvene obrte, nedaju vam racunu i hoce na ruke 600,00 Eura. Pa nemoze to tako. Onaj ko radi na crno i udari ove cene koje ja gore, navedene citam, nemoze da trazi taj novac. A koce mi garantirati da je dobro napravio. A ako nije gde da ga nadjem????? Dobijem samo broj mob. i to je sve. Ti novci se nemogu nikako platiti. Ja sam 40 god. u vise zemalja zivela i znam sta je na crno a sta preko racuna. Ljudi koji rade na crno imaju 7-8,00 evra satnicu. A tamo moras sve da platis, jedan stan, koji je min. 700,00 Evra pa struju, pa mob. pa osigr. za auto, pa gorivo za auto, pa nesto i od hrane pojesti.
   NIje to bas tako , kako vi ovde u SB pricate.

 7. Jasmina Kekerovic

  Postovani, koliko bi kostalo zavrsavanje kupatila u nnovoj kolibi, funkcionalno, organizovano, domaci materijali, velicina 2×2 i koliko vremena za izvodjenje

 8. Nadrealista

  Moram da se nadovezem na ovaj clanak.
  Pre godinu dana sam renovirao kupatilo cakum pakum i moram reco da sve od navedenih radova me je kostalo u proseku 15 do 30 e skuplje a majstori su bili srednja klasa, pritom ugradnja i zamena novih cevi i prelazak sa starih na nove plasticne plus 150 e materijal i 100 e ruke. S obzirom da je moje kupatilo ispalo skoro slicno kao i ovo sto znaci srednja klasa sa malo kvalitetnijom sanitarijom cena ukupnog renoviranja od ugovorene i izracunate sume od 3500 e presla je 4900 e jer su majstori osetili neiskustvo i krenuli da izmisljaju radove i pumpaju cene.
  Rezultat, majstori lopovi!

 9. Laleno

  Rušenje i odvoz šuta 150€
  Voda (gruba ruka sa materijalom)250€
  Konzola za vc solju 50€
  Ispravka kupatila (ruke i materijal) 150€
  Hidroizolacija (ruke i materijal) 100€
  Materijal za ugradnju:
  Plocice 300€
  Ljepilo 100€
  Fuga 25€
  Lajsne 15€
  Ruke 230€
  Montitanje hidrosanitarija 100€
  Spustanje plafona sa materijalom 100€.
  E sad, kupovina konzole 130€, vc solje 130€, tus kabine 250€, umivaonika i ogledala 250€, ves masine 200€, ormarica 80€.
  Minimum 2500€ kosta renoviranje i stvaranje luksuznog kupatila (kao sa slike). Renoviranje obicnog starog kupatila u novo obicno kupatilo kosta izmedju 1900-2300€. Naučite da pravite razliku izmedju te dvije vrste radova. Obicni monoblok kosta oko 120€, a konzola i geberit oko 300€. Spuštanje plafona u kupatilu, sa skrivacima, rasvetom i fensi smensi stvarima mora da bude oporezovano od strane majstora. 10€ ugradnja materijala sa ljepilom? Tesko. Clanak je nepotpun i povrsan.

 10. sonja

  Pa zar nismo dosli do iste cifre?! Ne razumem sta je u analizi površno kada je sve detaljno opisano i objašnjeno.

 11. Sloba

  Sve vodovodzije beogradske verovatno idu u istu kafanu pa su im i cene slične,ovde toliko naplaćuju ko da mi sarađujemo hiljade evra mesečno pa šta je to 2500-3000e,ako je tako onda je od sutra i moj čas nemačkog 50e.,mogu da dam kvalitetnih 6 časova dnevno dakle ,dakle300e i eto za sedam dana saradnici za adaptaciju kupatila

  1. Igor Conić

   Samo ste zaboravili da je u ceni i materijal…

 12. Andrea

  Ploce su divne. Gde mogu da se nabave? Pozdrav

 13. Svetlana

  Pozdrav,

  da li imate neki kontakt telefon? Zanima me uklanjanje kade i montiranje tus kabine na istom mestu.

  Hvala

 14. Jelena

  Za jedno obicno menjanje slavine sam zvala 7 majstora i niko ispod 5000 din nece da zameni. Onda sam sama zavrnula rukave i snasla se. Izivljavaju se sa cenama.

  1. Majstor Toma

   Bravo Jelena, sad na ulazu u zgradu stavite natpis menjam slavine za ~3000 din, i mlatite pare. {Ili možda i za manje}

  2. VERA GRUBER

   Menjanje slavine kosta 1500,00 RSD. A sto vas tako gule, da vam koza ode, to ste vi krivi.
   Ja sam bila imala majstora koji mi je u sahti zamenio cevi stare za nove PPR. I jedan vodoinst. je trazio 15000,00 RSD, drugoga sam narucila trazio je 12000,00 RSD a treci mi je napravio -ruke njegove 3000,00 RSD i materijal 1500,00- RSD .Vi kao jedan nalogodavac, mora da kontrolirate cene, svega toga sto radite. Ja bar tako radim, a do sada sam masovno majstora oterala i pokazala im pravac vrata.
   Sa srdacnim pozdravom.
   VERA

 15. vanja

  pozdrav. Trenutno radim kupatilo i naravno nije jeftino. Grubi radovi (bez sanitarija) Keramicar,samo ruke 10 eura po kvadratu. locice smo platili oko 350 eura. Vodoinstalater 200 eura samo ruke,materijal dodatnih 80 eura. Lajsne po komadu duzine 2,7 su 850 rsd- Fugomal 600 RSD. Lepak za plocice keramol oko 800 din po dzaku a za kupatilo od oko 33 kvadrata majstor obicno trazi do 9 dzakova. Da ne govorim o majstoru koji treba da uradi kosuljicu tj ravnajuci sloj sa postavkom precage ……..Jako mnogo kosta sam start a da ne govorim o sanitarijama o kojima sada ne smem ni da razmisljam. 🙂

 16. VERA GRUBER

  pitanje je gde to radite, BG ilo okolica BG. Majstor nije uvek majstor, jedan mora biti vodoinstalater, drugi koji postavlja plocice, a onaj koji skida nije 150,00 evra , nego 75,00 -evra i manje. Tako da mislim, da se Srbi daju kidati ili guliti kozu. Pa sami ste krivi.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *