Izvođenje

Postupak krpljenja pukotina i krečenja plafona

Ukoliko planirate da popravite glet i prekrečite plafon, pogledajte kako to možete da pravilno uradite sami.

Cena krečenja kreće se od 1 do 1,5 evra po metru kvadratnom i najviše zavisi od veličine površine koja se kreči. To je orijentacione cena u koju nije uračunat materijal.

Važno je napomenuti da je pre početka radova potrebno kartonom ili debelim najlonom zaštititi nameštaj i pod.

Na mestima gde su se pojavile pukotine, potrebno je uz pomoć skalpela ili gletarice skinuti stari ispucao glet dok se ne dođe do zdravog dela.

Na otvorene rupe se četkom nanosi prajmer, to jest, podloga čija je uloga da sjedini materijale i ujedno očistiti podlogu od prašine.

krecenje-plafona-priprema

Podloga se kupuje u pakovanju od 1 litar ili većim pakovanjima i razređuje se vodom u odnosu 1:9. Nakon nanošenja podloge četkom ili valjkom, potrebno je oko 45 minuta do celog sata da se podloga osuši.

podloga-za-krecenje
Cena 1 l prajmera u farbarama je oko 3 evra

Nakon sušenja podloge, pukotine se ispunjavaju gipsom, odnosno fugen filerom. U vodu se sipa praškasta masa na bazi gipsa i meša se dok se ne dobije smesa gustine testa.

materijal-za-zaptivanje

Masa za ispunjavanje pukotina se nanosi špaklom i gletaricom a vreme potrebno za sušenje je oko 45 minuta do sat vremena. Kod većih pukotina poželjno je staviti mrežastu bandaž traku. Za deblje nanose, vreme sušenje mase je duže.

krecenje-plafona-priprema-2

Nakon sušenja, mase za ispunu rupe se gletuju kako bi se uklonile sve neravnine. Osim standardnih glet masa koje se trebaju mešati s vodom, na tržištu se mogu kupiti i gotove glet mase u kanticama od 2 i više kilograma proizvođača Helios i JUB.

gletovanje-plafona

Kada se glet osuši – ako se radi o većoj površini koja se gletovala – potrebno je ponovo naneti podlogu i nakon sušenja započeti krečenje u dva ili tri sloja.

krecenje-cetkom

Boja za krečenje se rastvara vodom (dodaje se oko 10-20% vode). Ukoliko se tamniji tonovi prekrivaju u svetlije nijanse, gustina treba da je malo veća.

Boja se prvo četkom nanosi na ivice plafona i delove oko izvoda lustera. Nakon nanošenja boje četkom, bitno je da se ista površina pređe i malim valjkom koji će dati istu teksturu kao i ostatku plafona. Ukoliko se boja ne pređe valjkom moguće je da će se ovi delovi razlikovati u teksturi od ostatka plafona.

krecenje-valjkom

Nakon ivica i izvoda, ceo plafon se farba uz pomoć valjka. Do drugog nanosa farbe treba da prođe oko šest sati da se boja dobro osuši.

krecenje-plafona-valjkom

Nakon završetka plafona možete započeti farbanje zidova. Vratite nameštaj, rasvetu i krečenje je završeno!

plafon

Pogledajte postupak krečenja zidova i saznajte koliko to košta.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *