Izvođenje

Dekorativni zid od opeke: Uputstvo za postavljanje i cene

Jedan od načina kako da zanimljivo dekorišete zidove u enterijeru jesu listele na zidovima koje izgledaju kao opeka.

Dekorativna opeka je prirodan, pečeni proizvod od gline koji može da se koriste kako u enterijeru tako i eksterijeru, na suvim, ravnim i stabilnim površinama. Zidovi od opeke najbolji efekat imaju ukoliko se osvetle direktno.

Brick House u ponudi ima više vrsta listela. Cene se kreću od 28 evra/m2 za klinker listele dok je cena za ručno rađene listele iz Belgije od 33 evra za kvadratni metar.

opeka-u-enterijeru

Pre postavke

Površina na koju se stavljaju listele mora biti čista, odmašćena i očišćena od prašine. Za upotrebu na spoljnim površinama, mora se koristiti isključivo lepak koji je fleksibilan, vodoodbojan i koji ne mrzne.

opeka-u-eksterijeru

Postupak postavljanja listela

1. Osim alata, pre početka postavke obezbedite dovoljnu količinu listela kako bi sve postavljene opeke bile iz iste serije pečenja. Zbog prirode pečenja ručno rađenih listela, mogu postojati određene varijacije boje u okviru iste serije pečenja. Zbog toga se preporučuje da se u toku rada istovremeno uzimaju listele iz više različitih kutija.

2. Takođe, kod ručno pravljene opeke može doći do malih varijacija u dimenziji. Kako biste utvrdili prosečnu dimenziju listele uzmite 10 listela iz različitih slojeva isporučenih kutija i postavite ih jedna na drugu. Izmerite ukupnu visinu i podelite sa deset. Na isti način, samo horizontalno, uraditi i za dobijanje prosečne dužine.

3. Brick house preporučuje korišćenje fleksibilnog i vodoodbojnog lepka, klase C2TE S1. Lepak treba da ispunjava CE EN 12004 standard. Ovaj tip cementnog lepka je pogodan za postavljanje listela na betonski i zid od opeke. Za zidove od drugih materijala, kao što su na primer drvo ili metal, može se desiti da bi bila potrebna neka druga vrsta lepka.

Cementni lepak stavite na zid i ravnomerno ga rasporedite po zidu sa odgovarajućim priborom. Cementni lepak nanesite i na zadnju stranu listele. Ovaj sistem je neophodan za postizanje dobrog lepljenja.

postavka-opeke

4. Ukoliko postavljate opeku i na ugao, postavku listela započinjete od ugaonog elementa. Veoma je bitno da se vodi računa da se listele postavljaju horizontalno.Uvek se ostavlja predviđen prostor za fugu (10-12 mm).

5.Kada se lepak stavi na zid a potom i na listelu, listela se postavi na zid, dobro se pozicionira i pritisnuta drži par sekundi kako bi lepak bolje uhvatio.

postavka-opeke-uputstvo

6. Fugovanje se vrši pomoću fugača. Sami odredite debljinu fuge. Standardna debljina je 10-15 mm. Obratite pažnju da ukoliko se odlučite za manju fugu ili ukoliko radite bez fuga, potrebna količina listela se uvećava za 10 -25%.

7.  Nakon što se fuga osuši, dobro isčetkajte vaš zid od opeke. U slučaju da želite dodatno da ga zaštitite, preporučuju se Ceresit premazi CT10 (pakovanje od 1l) i CT13 (pakovanje od 10l). Ovi premazi će dodatno zaštititi ciglu a neće menjati njen izgled (neće joj dati sjaj i plastičan izgled).

postavka-opeke-uputstvo-1

Ukolko želite da zid od opeke prefarbate u drugu nijansu koristite akrilne boje ili boje za beton. Preporučljivo je da se farbanje vrši kompresorom – pogotovu ako su u pitanju ručno rađene listele.

Ako ste sve uradili kako treba, ovako bi mogao da izgleda konačan rezultat.

enterijer-sa-opekom-na-zidu

opeka na zidu

Pogledajte kako izgleda enterijer Elite Lounge u Podgorici izveden upravo sa dekorativnom opekom.
opeka-u-enterijeru

opeka-u-enterijeru-6

Pogledajte dataljno objašnjenje kako se lepi dekorativna opeka kroz primer enterijera koji je izveo studio za unutrašnji dizajn Gradnja.rs.

Firme iz kategorije Zidne obloge:

Dodaj firmu u Adresar

Pogledajte još zanimljivih članaka u sekciji Uradi sam.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Njegovan Karanovic

    Cao ! Mene interesira cigla za zaidanje verande pod brojom 7 Koji je vas kontekt telefon i adresa ? Hvala unapred na odgovor . ako bih se dogovorili radio bih ploce emitacija cigle kao sa broja 7 Cao.

  2. Jelena

    Poštovani,

    zanima me dekorativna cigla za enterijere. Ako može kontakt gdje bi mogla da se poruči.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *