Aktuelno, Građevinarstvo

Rastući div: Kina je u tri godine potrošila više betona nego SAD u 20. veku

Porast količine potrošnje betona otvara pitanje zaštite životne okoline jer se proizvodnjom portland cementa ispušta u atmosferu velika količina CO2. 

Cifre su neumoljive! Prema najnovijim statistikama američkog USGS-a i MIC-a (Mineral Industry of China) Kina je u poslednje tri godine potrošila više betona nego što su Sjedinjene Američke Države potrošile tokom čitavog dvadesetog veka. Od 2011. do 2013. godine u Kini je ugrađeno 6,6 gigatona betona dok je u Americi ta cifra od 1901. do 2000. godine iznosila 4,5 gigatona.

potrosnja-betona

Rast građevinske industije pozitivno utiče na ekonomiju, povećanje BDP-a i standard građana. Međutim, šta negativno donosi proizvodnja ovolike količine betona? Današnji beton se uglavnom pravi od portland cementa a problem s njegovom proizvodnjom je taj što ona ispušta veliku količinu ugljen-dioksida. Naime, od ukupne količine CO2 koji se ispušta u atmosferu čak sedam posto potiče od proizvodnje portland cementa.

Potrebno je pronaći nove vezivne materijale za betone. Poznato je da su Rimljani proizvodili beton od vulkanskog pepela i da te građevine i dalje stoje na svom mestu. Tako je, na primer, Panteon u Rimu građen betonom pre 1900 godina. Doduše, on nije bio armiran pa rđa nije mogla da nanese štetu betonskoj konstrukciji.

Pogledajte i tekst o formuli kojom su Rimljani pravili beton.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *