Aktuelno

Lepi primeri uličnih grafita

Nisu svi grafiti na fasadama ružni. Neki spadaju u pravu uličnu umetnost.

Nedavno smo na Gradnji pisali o navijačkom grafitu Delija u Novom Sadu koji je izazvao veliku reakciju posetilaca i kontroverze. Neki su smatrali da je to dobar primer dok su drugi smatrali da jedna takva fasada (od cigle) nije podesna za iscrtavanje.

Da li bi smo se svi složili da grafit treba da bude oslobođen navijačkih parola jer oni samo naružuju grad?

Evo kako mogu da izgledaju grafiti koji nose malo dublju poruku od one kao što je pripadnost jednom fudbalskom klubu.

     

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. ArhNS

    Ne postoji jedna vrsta grafita, niti su ovi gore navedeni grafiti svi umetničko delo. Možda Vi to želite da nametnete svoj stav kao jedino ispravan? Zašto da se grafiti osobađaju poruka, pa njihova uloga u prostoru jeste emitovanje poruka na više nivoa! Navijački grafit kao i bilo koji drugi grafit koji se vezuje za određenu socijalnu grupu, je prilagođen baš toj socijalnoj struktiri ljudi i najviše informacija saopštava baš njima. Naravno da i drugi mogu da pročitaju i vide, ali nemaju diskurs da bi ga u potpunosti razumeli. I kako možete da postavite takvo pitanje isključivanja nečijeg saopštavanja putem grafita? „Naružuju nečiji grad“, pa ne bih baš tako tendeciozno donosio zaključke. Ponavljam opet, nismo svi isti i isto tako i ne delujemo isto.Shodno različitosti, koju treba slaviti (ako je u okviru koji su etički i zakonski ), imaćemo i različita vizuelna izražavanja.
    *Nije „CIGLA“ nego je opeka, malo stručnosti ne bi bilo na odmet ipak je ovo koliko toliko stručan sajt ili je bio?

  2. Vladimir

    Molim vas, oslobodite nas komentara dotičnog ArhNS koji stalno ponavlja „nismo svi isti…“ ali bi zato izričito hteo da svi mi mislimo „ISPRAVNO“ a to je jedino onako kako ON misli! NJegovo „predavanje“ smo već čuli: „NIKO KAO ON…!“

Ostavite odgovor

Obavezna polja *