Aktuelno, Softver

ePisarnica za elektronsko praćenje predmeta u Republičkom geodetskom zavodu

Kompanija SAGA napravila je aplikaciju koja će omogućiti brže izdavanje građevinske dozvole.

Elektronska pisarnica će od 1. januara značajno skratiti vreme potrebno za podnošenje, obradu i isporuku zahteva, ali i uvesti jednostavan mehanizam praćenja predmeta što će onemogućiti korupciju, piše Tanjug.

Aplikacija RGZ eGateway će omogućiti bezbednu i pouzdanu razmenu poruka i podataka odnosno integraciju portala eUprave i pripadajućih modula: eGrađevinska dozvola, ePlaćanje, RGZ Pisarnica i IS Trezor.

Nulta tolerancija prema korupciji

Prednost savremene pisarnice je da ona ubrzava procese i deo je antikoruptivnih mera koje RGZ uvodi u svojoj kampanji za nultu toleranciju prema korupciji – rekao je novinarima direktor RGZ Borko Drašković.

Kako kaže, reč je o završnoj fazi procesa interoperabilnosti RGZ sa drugim državnim organima, koja će doprineti da budemo povezani i omogućiti brže izdavanje građevinske dozvole.

Pisarnica asocira na neke državne činovnike koji nešto zapisuju, dok je ovde upravo obrnuto, elektronska pisarnica će omogućiti brzi rad i savremenu komunikaciju.

– istakao je Drašković.

Profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu Miro Govedarica je rekao da je novi sistem prvi korak u izgradnji integrisanog informacionog sistema, kao i da je u vezi sa portalom eUprave.

– Taj sistem elektronski razmenjuje dokumenta tako što građani mogu elektronski da podnesu zahtev za list nepokretnosti, kopiju katastarskog plana i drugo. Taj zahtev će stići do RGZ gde će biti procesuiran nakon čega će elektronska dokumenta biti prosleđena do portala eUprave, gde će građani moći da preuzmu kompletno elektronski potpisan dokument – objasnio je Govedarica.

On je istakao da će značajno biti ubrzan proces, jer će se smanjiti vreme potrebno za podnošenje, obradu i isporuku zahteva, biće jednostavniji mehanizam praćenja predmeta.

Pomoćnik ministra za informaciono društvo u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Sava Savić je kazao da je taj projekat koštao oko 60 miliona dinara, da je finansiran iz IPA sredstava, kao i da ga je izradio kozorcijum domaćih firmi na čelu sa kompanijom SAGA.

Prema njegovim rečima, RGZ planira od 1. januara aktivno da koristi taj elektronski sistem i pređe sa papirnog načina rada na elektronski, što će bitno unaprediti poslovanje RGZ.

Puna primena zavisi od prelaska sa papirnog na elektronski način rada u lokalnim samoupravama.

– dodao je Savić.

On je rekao da je taj projekat samo jedna od pet komponenti većeg projekta za razvoj elektronske uprave.

– Ministarstvo zaduženo za telekomunikacije je sa MUP-om već instaliralo servis za zakazivanje i izdavanje ličnih dokumenata – lične karte, pasoša i vozačke dozvole. Ovo je isti model, ali sa RGZ, gde idemo na elektronsko izdavanje katastarskih dokumenata – naveo je Savić.

On je dodao da će servis biti implementiran i na portalu eUprave.

Direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović je rekao da je to jedan od servisa koji je najavljen ove godine i da je nakon usvajanja Strategije razvoja eUprave, prošle nedelje, to jedan od prvih projekata koji je počeo da se implementira.

– Postoji jasna tendencija države da se skrate administrativne procedure i birokratija svede na minimum – istakao je Stojanović.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. Pero

  Postovana gospodo ja stvarno neznam sta dalje da radim u vezi mog predmeta Pokusavao sam telefonski da zakazem razgovor vise puta nema slobodnih termina pokusao epostom nema slobodnih termina obracao se pismeno sa urgencijom i molbom za donosenje resenja nema odgovora?

 2. Boris

  Monogo novca utroseno na elektronsko poslovanje ali nazalost sporije rade nego
  saltersko. Oni koji se razumeju u elektronsko poslovanje znaju na sta mislim.
  Zasto poresko ne posloje elektronski.Idem 5 puta da predam prijavu pa da dobijem Resenje
  onda da platim pa da cekam potvrdu ovo nije elektronsko nego srednji vek na rabos.

 3. Ruza Radovic

  Sve je idealno na TV, prazne price, nema nama pomoci da resimo ista, dok ne platimo, tada se sve resava odmah. Cena je 200e, i to odmah resavate, bez cejanja. Ako ne platite ima da se razvlacite do beskonacnosti, i na kraju opet platite i zavrsite predmet. Moze da se resi pred, ako nadete neku vezu.

 4. Vlada Simic

  Sada nemaju stranke na salterima,pa nista ne rade,a ja cekam godinu dana razno -razna njihova knjizenja(zajebancije)da bi preveo plac i poceo zidanje kuce.

 5. Biljana

  Komentar izgleda ne može bez ličnih podataka a time se direktno krši ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA LIČNOSTI, PA SVOJ KIMENTAR NEĆU NI NAPISATI

 6. Filipovic Desanka

  Na veliku žalost običnih ljudi bez veza i t.d.katastar Grocka _možete pisati,zvati,zakazivati sastanak,prime stranku predmet je ok,i dalje čekaš eto druga godina….šta dalje…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *