Radionica će se održati u nedelju 22. maja; Iliustracija: BINA
Aktuelno

Građani pozvani na zajedničko planiranje Bloka 37 u Beogradu

Kao rezultat planirane aktivnosti očekuju se intervencije poput punktova za reciklažu ili predlozi uređenja manjih celina u okviru otvorenog javnog prostora.

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA će u saradnji sa partnerima projekta EU Višegrad fonda u nedelju 22. maja realizovati radionicu pod nazivom “Zajedničko planiranje bloka 37”, čiji je cilj da ojača vezu između stanovnika i otvorenog javnog prostora ovog bloka.

Kako se navodi u pozivu, u diskusiji stručnjaka i lokalne zajednice doći će se do zaključaka o aktuelnim problemima i potencijalima u okviru otvorenog javnog prostora.

Kao rezultat ove aktivnosti očekuju se intervencije poput punktova za reciklažu ili predlozi uređenja manjih celina u okviru otvorenog javnog prostora koje lokalna zajednica može da komentariše i ocenjuje tokom čitavog događaja.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Detaljni plan usvojen 1963. godine

Blok 37 predstavlja stambeni modernistički blok i deo je tzv. Trećeg rejona opštine Novi Beograd. Njegov detaljni plan je urađen na osnovu opštejugoslovenskog konkursa 1961. godine za blokove 33, 37 i 38 i centar Trećeg rejona, a usvojen je 1963. godine, podsećaju organizatori.

Izgradnja tri stambena bloka je započeta između 1966. i 1970. godine, kada su izgrađeni svi planirani vrtići i dve osnovne škole. Izgradnja centara lokalnih zajednica i centra Trećeg rejona Novog Beograda nisu pokrenuti u ovom periodu.

Radionica će se realizovati u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i udruženjem građana Blok 37.

To je umanjilo udobnost života usled nedostatka kulturnih i društvenih aktivnosti lokalne zajednice. Tokom narednih godina, Blok 37 nije menjao strukturu, osim što su na njegovom obodu realizovana dva poslovna objekta 2008. i 2009. godine.

Radionica će se realizovati u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i udruženjem građana Blok 37.

Programe izložbi pratiće šetnje, radionice, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja…

Sedamnaesta BINA od 26. maja do 7. jula

Kako je već najavljeno na našem portalu, ovogodišnje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2022 biće održano od 26. maja do 7. jula.

U fokusu manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – „Mis van der Roe“ (2022) na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Među ostalim aktivnostima koje će pratiti programe izložbi, biće šetnje, radionice, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja i drugo.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *