Town House u Londonu, ovogodišnji dobitnik nagrade EU Mies; Foto: Grafton Architects (Ed Reeve)
Dešavanja

Konkursi, Mies nagrada i Dobrović u fokusu manifestacije BINA 2022

Interaktivnim pristupom i bogatim programom izložbi i pratećih sadržaja ovogodišnja BINA će približiti javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni.

Sedamnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2022 – biće održano od 26. maja do 7. jula.

U fokusu manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – „Mis van der Roe“ (2022) na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

17. BINA održaće se od 26. maja do 7. jula

Brojne prateće aktivnosti

“Interaktivnim pristupom, BINA će približiti javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni, koja će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova kod nas i u svetu”, navodi se u pozivu.

Među ostalim aktivnostima koje će pratiti programe izložbi biće šetnje, radionice, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja, i drugo.

Publika će imati priliku da se upozna sa predlozima kojima je stručni žiri dodelio prve tri nagrade.

BINA 2022 otvara se 26. maja izložbom „Nagrade i konkursi 2021–2022”, koja će trajati do 12. juna 2022. Ova izložba će predstaviti pobednička rešenja odabrana na sedam recentnih arhitektonskih konkursa za grad Beograd, koje su organizovali Udruženje arhitekata Srbije (UAS) i Društvo arhitekata Beograda (DAB).

Publika će imati priliku da se upozna sa arhitektonsko-urbanističkim predlozima kojima je stručni žiri dodelio prve tri nagrade.

Izložba „Nagrade i konkursi 2021–2022” trajaće do 12. juna; Foto: BINA

Predavanja i šetnje s autorima

Na izložbi će biti zastupljeni konkursi za: deo bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu; izgradnju-proširenje postojećeg depoa Narodne biblioteke Srbije; paviljon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu; kreativno-inovativni multifunkcionalni centar „Ložionica”, Mostarska petlja, Beograd; metro stanicu linije 1 (faza 1) beogradskog metroa; nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Izložbu će pratiti predavanja i šetnje sa autorima koji će posetioce, i na izložbi i na samim lokacijama, bolje upoznati sa svojim idejama.

Beogradska „Ložionica“ prema zamisli biroa AKVS; Render: AKVS

Nominovani za Miesa u digitalnom formatu

Izložba „Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies Award“ Fondacije „Mis van der Roe“, čiji je kustos Ivan Blasi, trajaće od 16. juna do 7. jula 2022.

Na izložbi u Beogradu će, u digitalnom formatu, biti prikazana sva 532 nominovana projekta iz 41 zemlje. Posebno će biti istaknuto 40 projekata koji su ušli u uži izbor, kao i dva nagrađena projekta.

Poseban segment izložbe činiće prikaz srpskih selekcija koje od 2009. godine redovno učestvuju u nominaciji za ovu prestižnu nagradu.

EU Mies 2022 za arhitekturu u nastajanju – stambena zgrada La Borda u Barseloni; Foto: Lacol

Retrospektivna izložba Nikole Dobrovića

BINA je i suorganizator izložbe „Nikola Dobrović pod zastavama modernih pokreta“, posvećene 125. godišnjici rođenja Nikole Dobrovića, velikana naše arhitekture.

Tim povodom se 24. maja u Galeriji SANU otvara velika retrospektivna izložba. U saradnji sa Arhitektonskim fakultetom, organizovan je studentski konkurs sa temom rekonstrukcije Generalštaba. Konkursni radovi studenata biće postavljeni na izložbi na otvorenom u Knez Mihailovoj ulici, 27. maja.

Na BINA izložbi „Ponesi svoj projekat” tradicionalno se predstavljaju mladi autori na početku karijere, ovaj put to su Modelart Arhitekti iz Novog Sada. Ova izložba će biti otvorena 2. juna u BINA kabini (Mila Milunovića 1, Fakultet likovnih umetnosti).

Izložba „Nikola Dobrović pod zastavama modernih pokreta“ biće otvorena 24. maja; Foto: BINA

Diskusija stručnjaka i lokalne zajednice

Izložba „Nagrada Piranesi”, revija recentne arhitekture iz regiona, koja poslednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova, biće otvorena 23. juna u Auli Arhitektonskog fakulteta (Bulevar Kralja Aleksandra 73/II).

Kao i prethodnih godina BINA će, u saradnji sa partnerima projekta EU Višegrad fonda, realizovati i radionicu pod nazivom “Zajedničko planiranje bloka 37”, čiji je cilj da ojača vezu između stanovnika i otvorenog javnog prostora ovog bloka. U diskusiji stručnjaka i lokalne zajednice doći će se do zaključaka o aktuelnim problemima i potencijalima u okviru otvorenog javnog prostora.

Kao rezultat ove aktivnosti očekuju se intervencije, poput punktova za reciklažu ili predlozi uređenja manjih celina u okviru otvorenog javnog prostora koje lokalna zajednica može da komentariše i ocenjuje tokom čitavog događaja.

„Na ovaj način se prepoznaju i uspostavljaju zajedničke vrednosti u okviru prostora svakodnevnog života. Radionica će se realizovati u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Udruženjem građana Blok 37“, kaže se u saopštenju.

Izložba „Nagrada Piranesi” biće otvorena 23. juna; Foto: Jadran Rusjan

Doprinos dobrom urbanom životu Beograda

Poseban segment programa čini DOBAR URBANI ŽIVOT 2/GOOD URBAN LIFE 2 – koji se razvio nakon prošlogodišnjeg uspešno održanog okruglog stola u Kulturnom centru Beograda, na kome su učesnici različitih profesija i interesovanja vodili debatu o tome šta je dobar urbani život i kako mu svojim delovanjem doprinose.

“Ove godine DOBAR URBANI ŽIVOT izlazi na ulicu, i sa partnerima sa kojima smo započeli diskusiju, kao i sa novim koji su se u nju uključili, planiramo da sprovedemo interaktivne module na nekoliko lokacija u Beogradu, svaki sa specifičnom temom od značaja za kvalitetan život u urbanom okruženju”, kaže se u saopštenju.

Pet tema kojima će se ovaj segment baviti su zdravlje, briga, hrana, igra i digitalno okruženje. Studenti beogradskog Arhitektonskog fakulteta i bečkog Tehničkog univerziteta potrudiće se da na zajedničkoj radionici daju svoj doprinos dobrom urbanom životu Beograda.

Serija predavanja u programu BINA seminara će biti posvećena profesionalcima u prostoru rekonstruisane zgrade BEKO.

Kao i svake godine, značajan deo programa su BINA šetnje – “Narodna biblioteka Srbije/Proširenje depoa”, “Novi vek Ložionice”, “Muzej savremene umetnosti u Beogradu/ Proširenje”, večernja šetnja Gardošem, šetnja “Urbane memorije Donjeg Dorćola”, šetnja Terazijama, i “Istorijat Beogradske tvrđave, sa osvrtom na nerealizovani projekat arhitekte Nikole Dobrovića”.

U okviru programa BINA OPEN HOUSE biće organizovan program posvećen poslovnom objektu Mia Dorćol, kao i vođenje kroz Jadransko-podunavsku banku (bivša Jugobanka, pa AIK banka i sada Zadužbina MK).

Posle Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva i Kragujevca, BINA izlet će ove godine biti posvećen gradu Šapcu, a biće realizovan pod nazivom “Transformacija javnih prostora u Šapcu u periodu od 2015–2020” u saradnji sa ŽAD-om.

Takođe, serija predavanja u programu BINA seminara će biti posvećena profesionalcima u prostoru rekonstruisane zgrade BEKO.

Zgrada BEKO transformisana je u Kalemegdan Business Center; Foto: Miloš Martinović

Promocija knjige i studentska radionica

U okviru edukativnih programa biće predstavljena značajna publikacija „Urban Architectures in Interwar Yugoslavia Tanje Konli i časopisa “ Vreme arhitekture – arhitektura i urbanizam u Valjevu 2010-2020″, a biće održana i studentska radionica „(re)KONSTRUKCIJA: Plakat i Dobrović“ u saradnji sa Akademijom tehničkih strukovnih studija Beograd.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *