Dešavanja

Rekonstrukcija starog gradskog jezgra u Pančevu

Javno preduzeće „Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva“ započelo je rekonstrukciju starog gradskog jezgra Pančeva, istorijskog dela grada.

U ovoj zoni planirana je rekonstrukcija saobraćajnica i saobraćajne signalizacije, javne rasvete, vodovoda, kao i fekalne i atmosferske kanalizacije.

Rebalansom budžeta do kraja godine za radove na uređenju biće izdvojeno ukupno 59 miliona dinara. Potpuna rekonstrukcija u tom delu grada koštaće oko 300 miliona dinara.

Promovisanje starog gradskog jezgra Pančeva deo je „tamiške orjentacije“, odnosno „povratka na reku“. Naime, promovisanje turističkih sadržaja uz Tamiš jedan je od strateških ciljeva grada.

Središnji deo „Starog Pančeva“ čine objekti oko Trga kralja Petra Prvog i Trga Slobode. Staro gradsko jezgro omeđeno je ulicama Braće Jovanovića, Nikole Tesle, Dimitrija Tucovića, Petra Drapšina i Mučeničkom. Danas, ono pripada stambeno-poslovnoj zoni. Ovde su i Pošta, Uslužni centar uprave grada Pančeva, JKP „Higijena“, JKP „Zelenilo“, Sud za prekršaje, „Parking servis“, Svetosavski dom, Svetouspenski hram, Fond PIO i drugi značajni objekti. U Ulici Braće Jovanovića je veliki broj kafea, restorana i klubova.

Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD
Vizuelizacija: 3LHD

– JP „Direkcija“ u saradnji sa NIS-om, kao završnu aktivnost rekonstrukcije planira i raspisivanje Konkursa za prostorno, arhitektonsko-skulpturalno vizuelno obeležje gradskog jezgra – kažu za naš portal u „Direkciji“.

Cilj ove završne aktivnosti je oživljavanje javnih prostora nakon rekonstrukcije. Prostorno i vizuelno obeležje treba da javne prostore „Starog Pančeva“ učini inspirativnim, zanimljivim i dinamičnim. Istovremeno, to će biti i način da se posetioci edukuju o značaju ovog kulturnog dobra koje bi trebalo da postane simbol grada.

– Želimo da na taj način ostvarimo detalj koji će podvući autentičnost ove gradske zone, i da kroz inovativne sadržaje omogućimo korisnicima da u njemu svakodnevno uživaju – kažu sagovornici „eKapije“ u „Direkciji“.

Staro Pančevo je proglašeno za nepokretno kulturno dobro – kulturno-istorijsku celinu od velikog značaja. U gradskom jezgru 25 objekata utvrđeno je za spomenike kulture. Među njima su Crkva svetog Karla Boromejskog sa obeliskom iz 1757. godine, Gimnazija Uroš Predić iz 1863, i zgrada Narodne banke u Štrosmajevoj 2, sazidana 1911. godine. Danas je to zgrada banke Intesa.

(eKapija)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. tomislav

    Koliko ce im trebati vremena da to zavrse? Samo da se ne oduzi na pet godina.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *