Pobednički projekat renomirane škotske firme Grafton Architects; Foto: Ed Reeve
Aktuelno

Proglašeni dobitnici nagrade Mies Van Der Rohe za 2022.

Prestižno arhitektonsko priznanje po prvi put je dobila jedna univerzitetska zgrada, a projektovao ju je proslavljeni dvojac Ivon Farel i Šeli MekNamara.

Nakon nedavnih najava 40 projekata koji su ušli u uži izbor, te sedam projekata koji su se našli u finalu, žiri Nagrade Evropske unije za savremenu arhitekturu — Mies van der Rohe Award otkrio je imena dobitnika za 2022. godinu.

Town House, novi akademski i umetnički prostor na Univerzitetu Kingston u Londonu, iza kog stoji renomirana škotska firma Grafton Architects, izabran je za velikog pobednika nagrade za arhitekturu, dok je nagrada za arhitekturu u nastajanju pripala kooperativnom stambenom projektu La Borda u Barseloni, koji autorski potpisuje španski biro Lacol.

„Posebno je ohrabrujuće videti doprinos savremene arhitekture poboljšanju blagostanja građana u Evropi, kao što to činimo i sa Novim evropskim Bauhausom“, rekla je Marija Gabrijel, komesarka Evropske unije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Za ovaj projekat Farel i MekNamara dobile su više značajnih priznanja; Foto: Dennis Gilbert

Izuzetan kvalitet životne sredine

Za firmu Grafton Architects iz Dablina – koju čine dobitnice Pritzkerove nagrade za 2020. Ivon Farel i Šeli MekNamara – ovo je najnovije u talasu priznanja za Town House nakon prošlogodišnje Stirlingove nagrade za najbolju novu zgradu u Velikoj Britaniji, kao i osvajanja RIBA Londonske nagrade i priznanja RIBA Londonski klijent godine u 2021, piše Archinect.

Prema izveštaju žirija, zgrada projektovana za Univerzitet Kingston nagrađena je za izuzetan kvalitet životne sredine koji stvara odličnu atmosferu za učenje, ples, okupljanje i druženje.

Town House stvara odličnu atmosferu za učenje, ples, okupljanje i druženje; Foto: Alice Clancy

Ovo je prvi put da univerzitetska zgrada dobija nagradu za arhitekturu.

Kako se dalje navodi, zgrada pruža emocionalno iskustvo u unutrašnjosti i kroz fasadnu kolonadu na više nivoa stvara prijatnu atmosferu.

Ističe se i da Town House uključuje prostore za ples, biblioteku i učionice koristeći slojeve tišine i slojeve zvuka koji savršeno međusobno funkcionišu.

“Ovo je prvi put da univerzitetska zgrada dobija nagradu za arhitekturu i time se pokazuje da postoji potreba za javnim obrazovnim projektima sa kvalitetom poput ovog, koji pruža dostojanstven život ljudi kroz edukaciju i zajedničko druženje i daje svima iste obrazovne mogućnosti“, kaže se u saopštenju.

Town House pruža iste obrazovne mogućnosti za sve; Foto: Ed Reeve

Suvlasništvo i kolektivno upravljanje

O dobitniku nagrade za arhitekturu u nastajanju, Lacolovoj stambenoj zgradi La Borda, žiri je rekao sledeće:

„Ovaj kooperativni projekat je transgresivan u svom kontekstu jer iako u proizvodnji stanova uglavnom dominiraju makroekonomski interesi, u ovom slučaju model je zasnovan na suvlasništvu i kolektivnom upravljanju zajedničkim resursima i kapacitetima“, navodi se u saopštenju.

Stambena zgrada La Borda u Barseloni; Foto: Lacol

Ovaj model ide korak dalje od specifičnog projekta zadružnog stanovanja.

Ovaj model, dodaje se, ide korak dalje od specifičnog projekta zadružnog stanovanja.

“La Borda se takođe vodi kao zadruga u kojoj četrnaestoro profesionalaca različitih profila nudi uzor i aktivno sredstvo za promovisanje političkih i urbanih promena unutar sistema, zasnovanih na društvenim i ekološkim principima, kao i na ekonomskoj održivosti“, obrazložio je žiri.

Kolektiv je zasnovan na suvlasništvu i samoupravljanju; Foto: Lluc Miralles

Dodela 12. maja u Barseloni

Žiri bijenalne nagrade u iznosu od 60.000 evra ove godine su činili Tatjana Bilbao, Frančeska Ferguson, Mia Heg, Triin Ojari, Georg Pendl, Spiros Pengas i Marsel Smets.

Zvanična ceremonija dodele nagrada održaće se 12. maja u paviljonu Mies van der Rohe u Barseloni, u okviru festivala arhitekture Model.

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *