Paviljon Srbije u Veneciji; Foto: Relja Ivanić
Aktuelno, Izdvojeno

Prve slike sa otvaranja paviljona Srbije na Bijenalu u Veneciji

Srpski paviljon na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji izložbom „U refleksijama…“ autorskog tima koji čine Iva Njunjić i Tihomir Dičić otvoren je u petak 19. maja.

Okosnicu rada predstavlja projekat iz sedamdesetih godina prošlog veka jugoslovenskog arhitekte Zorana Bojovića, Sajam u Lagosu. Pola veka kasnije, Iva i Tihomir su u februaru ove godine posetili ovaj arhitektonski kompleks.

Prisutnim gostima u Srpskom paviljoniu su se obratili predsednica saveta Bijana Jotić, komesar Slobodan Jović, autori Iva Njunjić i Tihomir Dičić, a izložbu je svečano otvorila Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture Republike Srbije za kulturno nasleđe i digitalizaciju.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Foto: Vasilije Glavaš

Autori su otputovali u opasnu zonu Lagosa, proživeli teške situacije, istražili, zabeležili i preneli u izložbenu postavku i dnevnike.

„Slojevi vremenske cikličnosti vizuelno predstavljene prostornom elipsom vidljivi su u mapiranju istraživačkih procesa vezanih za fenomen Politike Nesvrstanih oličene u projektu Sajma u Lagosu, koje autori oživljavaju živim beleškama sadašnjosti.“ istakla je Biljana Jotić u svom obraćanju i dodala

„Da bi postali živi svedoci stvarnosti i preneli je u projekat, autori su otputovali u nestabilnu i opasnu zonu Lagosa, suočili se sadašnjim stanjima, proživeli teške situacije, istražili, zabeležili i preneli u izložbenu postavku i dnevnike. Na nama je da reagujemo i oživimo u sebi postavljena pitanja….“

Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić

Resurs za budućnost

„U našem paviljonu prošlost je prisutna ali ne kao nostalgični pogled u istoriju već kao resurs za budućnost. Zato se naš paviljon vraća u Lagos. Na mesto koje je dokaz da je naša arhitektura bila deo globalne modernizacije.“ – reči su komesara Jovića koji je dodao:

„Vraća se na ovo mesto ali sa novi pogledom, pogledom nove generacije koju reprezentuju Tihomir i Iva. Ovaj novi pogled može da nam pruzi mogućnost da razmislimo o budućem pravcu delovanja nas kao arhitekata.“

Foto: Relja Ivanić

Pohvale nisu izostale ni za tim za produkciju koji je izveo izložbu, Turbini i Object Constructors.

„Na ovoj izložbi bavili smo se projektom Internacionalnog sajma u Lagosu. U trenutku kada je građen predstavljao je simbol nove multinacionalne države i nezavisnosti, a danas je to mesto transformisano u hipermarket za trgovinu sa zapadnom Afrikom. Putovali smo u Lagos da bismo se upoznali sa svim promenama koje su se ovde desile i zaključili da je ova arhitektura resurs za oblikovanje budućnosti.“ – poručili su autori Iva i Tihomir.

Oni su se posebno zahvalili Dubravki Sekulić, Branislavi Dimitrijević i Ljiljani Bojović koje su bili sa njima sve vreme kroz istrazivački rad i omogućile im arhivski materijal ali i departmanu arhitekture Univerziteta u Lagosu, koji im je pomogao u organizaciji istraživačkog rada, i profesoru Mokoladeu i njegovim divnim studentima.

Pohvale nisu izostale ni za tim za produkciju koji je izveo izložbu posvećeno i uspešno i sa punom pažnjom, Turbini i Object Constructors.

Foto: Relja Ivanić

Kreativnost srpske arhitektonske scene

„Nastup na Bijenalu predstavlja jedinstvenu priliku da Republika Srbija međunarodnoj javnosti prikaže ne samo kreativnost srpske arhitektonske scene, već i promišljanja srpskih arhitekata o globalnim temama kroz prizmu lokalnih iskustava i društveno-istorijskih tokova. Pored toga, ova jedinstvena smotra arhitekture jeste i izraz kulturne diplomatije koja doprinosi uspostavljanju čvršćih veza sa zemaljama učesnicama Bijenala, institucijama kulture i pojedinacima.“ navela je gospođa Vanušić.

Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić

Do 26. novembra

Izložba u refleksijama otvorena je do 26. novembra u okviru Bijenala 2023 u Veneciji.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Minimax

    Ako neko razume „šta je pisac hteo da kaže“ – svaka njemu čast.

  2. miki

    vidi se po facama ovih žena da ih je sramota što su došle i šta je izloženo ali to je srbija 2023. osim naravno izuzetaka kojima je baš veselo i smešno, došle da jedu žu žu i piju očigledno će uskoro maskenbal u veneciji … pripreme, ima se , može se

Ostavite odgovor

Obavezna polja *