Ursula fon der Lajen; Foto: European Commission
Aktuelno

Novi evropski Bauhaus u cilju razvijanja kružne ekonomije na starom kontinentu

Evropska unija planira oporavak nakon pandemije stvaranjem novog sistema funkcionisanja umetnika, arhitekata, inženjera i dizajnera koji je zapravo zasnovan na principima nekadašnje uticajne škole dizajna.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen najavila je planove za stvaranje „novog Bauhausa“ po uzoru na nekadašnju uticajnu školu dizajna i arhitekture, kao deo plana Evropske unije za oporavak od koronavirusa koji podrazumeva budžet od od 750 milijardi evra. Ona je u svom nedavnom obraćanju iznela svoj plan koji bi pokrenuo kulturni i održivi pokret u Evropskoj uniji, piše Dezeen.

„Organizovaćemo novi evropski Bauhaus, kao prostor za zajedničko stvaranje u kom arhitekte, umetnici, studenti, inženjeri i dizajneri rade zajedno.“, rekla je Ursula fon der Lajen.

Novi kulturni projekat za Evropu

Bauhaus, izuzetno uticajna nemačka škola dizajna, osnovana 1919. godine od strane Valtera Gropiusa, biće deo investicionog plana u generalnom planu oporavka NextGenerationEU u iznosu od 750 milijardi evra. Naime, nemačka političarka Fon der Lejen, objasnila je da će kultura, kao i održivost, biti u fokusu plana za oporavak Evropske unije.

„Želim da NextGenerationEU pokrene evropski talas obnove i učini našu uniju liderom u kružnoj ekonomiji.“, rekla je ona i dodala da „moramo da promenimo način na koji se odnosimo prema prirodi“.

Bauhaus

Moramo da promenimo način na koji se odnosimo prema prirodi, kako proizvodimo i trošimo.

„Naši trenutni nivoi potrošnje sirovina, energije, vode, hrane i upotrebe zemljišta nisu održivi. Moramo da promenimo način na koji se odnosimo prema prirodi, kako proizvodimo i trošimo, živino i radimo, jedemo i grejemo se, putujemo i prevozimo. Ovo nije samo ekološki ili ekonomski projekat, ovo bi trebalo da bude novi kulturni projekat Evrope.“, objasnila je Ursula fon der Lajen.

Ona je istakla da građevinarstvo predstavlja područje koje se mora učiniti znatno održivijim, u kojem se ne sme toliko rasipati, a i mora biti održivije. Takođe, podržala je veću primenu materijala zasnovanih na drvetu, kao i veštačku inteligenciju koja se može još više koristiti kako bi zgrade bile što održivije.

Ulaganje u zelenu budućnost

„Znamo da se građevinska industrija može učitniti zelenijom, ako se budu što više primenjivali prirodni i organski građevinski materijali poput drveta, kao i pametne tehnologije poput veštačke inteligencije.“, dodala je Ursula fon der Lajen.

U svom obraćanju je istakla da će se 37% budžeta NextGenerationEU direktno potrošiti na ciljeve Evropskog zelenog dogovora, što podrazumeva i smanjenje efekta staklene bašte za 55% do 2030.godine.

Bauhaus ponovo jaše

Bauhaus je težio objedinjavanju umetnosti i zanata. Iako je Bauhaus prestao sa radom 1933. godine, njegovo nasleđe u vidu modernističke estetike, kao i internacionalizma i društvene progresivnosti, ima uticaj na dizajnere i dan danas. U Evropskoj uniji se nadaju da će ponovno fizičko kreiranje ovog sistema imati pozitivan uticaj na oporavak kako ekonomije, tako i kulture i dizajna u Uniji nakon pandemije.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Dragan Markovich

    Pa, dobro. To je EU. Nemamo mi u Srbiji veze sa tim.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *