Ilustracija: ArchDaily
Arhitektura

Najbolji dokumentarci o Bauhausu koje možete pronaći na internetu

Ove godine obeležava se 100 godina Bauhausa, arhitektonske škole koja je prerasla u pokret i ostavila ogroman uticaj na svetsku arhitekturu.

Do sada su organizatori proslave osmislili nekoliko kreativnih akcija s namerom da edukuju publiku o Bauhausu, a na internetu se može naći bogata kolekcija dokumenata koji će i vama u tome pomoći. Ovaj put, predstavljamo sedam odličnih dokumentaraca o Bauhausu po izboru magazina ArchDaily. Filmovi, između ostalog, sadrže dosad nikad viđene snimke i ekskluzivne intervjue s ljudima koji su bili deo ove škole, ili su njeni direktni naslednici.

1. The Future is Now! 100 Years of Bauhaus (DW Documentary)

Nemačka medijska kuća Deutche Welle zajedno sa saradnicima objavila je odličan dokumentarac o istoriji Bauhausa koji je sada podeljen u tri dela koja odgovaraju na pitanja o tome koja je formula Bauhausovog uspeha, kako su razvijeni principi ove škole i da li njihova utopija zaista predstavlja najbolje rešenje za sve.

https://www.youtube.com/watch?v=rg3X1vZN5TA

Drugi i treći deo ovog dokumentarca takođe se mogu naći na Jutjubu.

2.  The Dessau Bauhaus (Epizoda 1, ARTE Documentary)

Televizija Arte je pre par godina napravila odličan serijal o arhitektonskoj sceni u Nemačkoj i šire, a prva epizoda ticala se upravo Bauhaus škole.

3.Bauhaus: The Face of the 20th Century

Dokumentarac iz 1994. prati put Bauhaus pokreta od njegovog ranog osnivanja u Veimaru od strane Gropiusa sve do njegove poslednje formacije u Berlinu. Ovaj dokumentarac nudi sveobuhvatan pregled škole i njenih učenja, objašnjavajući kako je njen uticaj ostao stabilan.

4. Reflections on the BSA: Walter Gropius (Boston Society of Architects / AIA)

Bostonsko društvo arhitekata objavilo je intervju koji je Brian O’Doherti napravio s osnivačem Bauhausa, Valterom Gropiusom. Gropius, koji je takođe bio prvi direktor škole, krajem života prešao je u američku državu Masačusets nakon što je proteran iz rodne Nemačke.

5. Bauhaus: Art as Life – An Insider’s Glimpse of Bauhaus Life  (Barbican Centre)

Režiser Nicolas Fox Weber, u ovom je filmu pružio manje poznate slike iz života u Bauhausu. Po njegovom mišljenju, Bauhaus nije bio samo „fabrika“ dizajnerskih inovacija, već i poprište ludih zabava, ličnih izazova i skandala.

Bonus: Serija Babylon Berlin

Na samom kraju ćemo se osvrnuti i na naslov Babylon Berlin koji možete da pogledate na Netflixu ili HBO-u. Radnja ove nagrađivane nemačke kriminalističke drame od odigrava se 1929. godine za vreme Vajmarske republike u Berlinu. Iako serija nije direktno vezana za Bauhaus (niti se radi o dokumentarnom filmu), ona ipak detaljno opisuje političke i društvene nelagode koje su u to doba zahvatile Nemačku, što je sve ostavilo trajan uticaj na sudbinu pokreta.

Na kraju, podsetite se i 10 stvari koje morate da znate o Bauhausu

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *