Od kratera vulkana nastaće opservatorija za posmatranje neba
Arhitektura

Popularni reper oživljava umetnički projekat Džejmsa Turela star 45 godine

Reper Kanje Vest donirao je 10 miliona dolara kako bi se od kratera napravila opservatorija za posmatranje neba po viziji poznatog američkog umetnika.

Jedno od najznačajnijih dela američkog umetnika Džejmsa Turela, Roden Crater, biće konačno realizovano zahvaljujući nizu ostvarenih partnerstava i donacija, među kojima je i donacija muzičara Kanje Vesta u iznosu od 10 miliona dolara

Roden Crater nalazi se u pustinjskoj oblasti severne Arizone u kojoj je početkom sedamdesetih godina prošlog veka umetnik Džejms Turel otpočeo ovaj nesvakidašnji projekat velikih razmera. Naime, umetnik je nakon jedne noći provedene u krateru ugašenog vulkana rešio da ga transformiše u svemirsku opservatoriju. Njegov projekat, zasnovan na vizuelnoj i psihološkoj percepciji svemira, obuhvataće niz prostorija iz kojih će moći da se posmatraju nebeska tela i dešavanja na nebu. Prostorije povezane tunelima predstavljaće sistem koji je umetnik nazvao „naked eye observatories“.

Umetnik je nakon jedne noći provedene u krateru ugašenog vulkana rešio da ga transformiše u svemirsku opservatoriju.

Lokacijom na kojoj se nalazi ovaj krater upravlja Državni Univerzitet u Arizoni, koji zajedno s umetnikom već neko vreme radi na prikupljanju iznosa od 200 miliona dolara, koliko je potrebno da projekat u potpunosti bude završen. Neprofitna fondacija Skystone je tokom 2015. godine imenovala je Yvette Y. Lee za izvršnog direktora projekta, te je ona trenutno nadležna za nastavak aktivnosti prikupljanja sredstava kako bi ovaj višedecenijski projekat konačno bio završen, piše Designboom.

Kruna njenog rada je donacija od Kanje Vesta u iznosu od 10 miliona dolara. Inače, ovaj poznati reper nije nov u arhitektonskom poslu. Prošle godine šuškalo se da će otvoriti svoj arhitektonski studio, dok je 2013. promovisao arhitekturu na Harvardu.

Milion kubnih metara zemlje

Tokom planiranja i izgradnje Roden Cratera umetnik je bio u konstantnoj saradnji s astronautima, uključujući i Edom Kruppom, direktorom opservatorije u Los Anđelesu. Saradnja sa stručnjacima iz ove oblasti bila je neophodna kako bi se precizne dimenzije i pozicije iskopa, tunela i otvora.

Prva velika faza izgradnje obuhvatala je iskopavanje i izmeštanje gotovo milion kubnih metara zemlje kako bi se napravio pravilan i zadovoljavajući oblik kratera. Tokom ove faze građen je i istočni tunel.

Trenutno je završeno šest prostranih jedinica, koje uključuju i dve najsloženije. Kada kompletan projekat bude završen Roden Crater će imati 21 prostoriju za posmatranje neba i šest tunela.

Tako će umetnički projekat Džejmsa Turela star 45 godine konačno biti završen.

Foto: Florian Holzherr

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *