Domaći projekti, Izdvojeno

Sportska hala škole u Obrenovcu od vodonepropusnog špera

Nakon skoro dva veka, Prva obrenovačka osnovna škola dobila je fiskulturnu salu.

Lokalna vlast pokrenula je 2010. godine inicijativu da ova škola dobije adekvatnu sportsku halu koja bi služila kako za potrebe škole, tako i za održavanje raznih gradskih sportskih događaja. Na ovom projektu sportskog objekta radio je arhitekta Jovan Mitrović sa svojim projektnim timom.

Sportska hala u Obrenovcu

Kako je površina predviđene sportske hale, sa svim svojim propratnim sadržajima, trebalo da zauzme gotovo čitavo dvorište, došlo se na ideju da se ta površina smanji tako što će se objekat ukopati u zemlju do dubine podzemnih voda, odnosno do 5 metara.

Sportska hala u Obrenovcu 04

Naravno, moralo se razmišljati o zaštiti od podzemnih voda, tako da je deo sale pod zemljom izveden od betonskih dijafragmi i vodonepropusnog betona. Unutrašnja obloga sale urađena je od vodonepropusnog špera, koji je ujedno i završna obrada.

Sportska hala u Obrenovcu 02

Sportska hala u Obrenovcu 03

Deo sale iznad površine zemlje izveden je od lameliranog drveta sa završnom obradom od stakla. Kako se u neposrednoj blizini objekta nalaze otvoreni tereni, deo fasade posltali su i vertikalni drveni stubići. Oni ujedno štite objekat od udara lopti ali i direktnog udara sunčeve svetlosti.

Sportska hala u Obrenovcu 06

Ideju za ovakvu vrstu zaštite, arhitekte su pronašle u tradicionalnoj seoskoj arhitekturi. Naime, ovaj element zaštite podseća na drvene ograde, karakteristične za ovo podneblje.

Sportska hala u Obrenovcu 05

Foto: Relja Ivanić

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *