Izdvojeno, Svetski projekti

Napuštena vazduhoplovna fabrika u Milanu postala novo sedište Gučija

Kompleks objekata, koji se tokom Prvog i Drugog svetskog rata koristio za montažu aviona, sada je u vlasništvu prestižnog modnog brenda.

Primeri pretvaranja industrijskih objekata u stambeno-poslovne prostore uvek su nam bili interesanti, a kada se radi o prenameni aerodromskog kompleksa koji je pod svoje okrilje uzeo jedan veliki modni brend onda je to prava poslastica. Naime, kompleks objekata u blizini milanskog aerodroma Linate izgrađen je 1915. godine za vojne svrhe tokom oba svetska rata, da bi 1950. godine prestao sa radom. Sve do sad! Po projektu italijanske arhitektonske firme Piuarch bivši vazduhoplovni proizvodni pogon pretvoren je u novo sedište brenda Gucci, dodavši staklenu kulu na postojeći kompleks hangara od opeke.

Šestospratna kula sa crnim čelikom predstavlja savremeni konstrast postojećim starijim objektima.

Tokom rekonstrukcije kompleksa zadržan je industrijski karakter postojećih objekata, prilagođen tako da postane adekvatan prostor za organizovanje kancelarijskog prostora, izložbenih zona, kao i modnih revija.

Niz postojećih objekata od opeke sada sadrži prostore za rad dizajnerskog i grafičkog tima, ali i foto studije, kantinu i restoran.

Veliki stakleni prozori i vrata omogućavaju prijatan prodor sunčeve svetlosti u unutrašnjost objekata.

Nekadašnji hangar površine 3.850 metara kvadratnih sada funkcioniše kao prostor za organizovanje gučijevih modnih revija.

Bašta, terase, kao i mali trg i zone uz zelene zidove predstavljaju alternativne prostore za rad i odmor zaposlenih, ali i druženje posetilaca.

Šestospratna kula kao i crni čelični ramovi, koji prave završetak krovne konstrukcije oko oboda atrijuma, predstavljaju savremeni konstrast postojećim starijim objektima.

Arhitekta Frančesko Freza, iz studija Piuarch, učestvovaće na okruglom stolu koji će 1. marta 2018. godine biti organizovan na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, povodom Dana italijanskog dizajna.

Foto: Andrea Martiradonna

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *